futócipő, kényelmes futócipő, kezdő futó,

A futáshatékonyság egyik legfontosabb eleme a kényelmes futócipő!

Forrás: Rupert Weidemann / Getty Images
Nem véletlenül mondjuk mindig, hogy semmilyen egyéb felszerelés nem számít annyira, mint az, hogy legyen egy jó futócipőd!

Nem véletlenül a „milyen futócipőt vegyek” kérdés merül fel a legtöbb kezdő futóban. Egyébként logikus, hiszen ami a legtöbbeknek kényelmes, miért ne lehetne a kérdezőnek is az? De van itt más is, amiért nagyon fontos, hogy kényelmes futócipőd legyen! Egy új tanulmány szerint a futás gazdaságossága javul, ha olyan cipőt viselsz, amiben jól esik futni, egy szóval: kényelmes.

A mai futócipő piac szédületes tárháza azonban félelmetes élménnyé teheti a vásárlást. Pláne, ha még olvasgatsz is előtte arról, hogy mik a legújabb trendek (például a karbon talpú modellek), mit javasol kedvelt influenszered, vagy miben fut kedvenc sportolód. Ebben a kérdésben tehát tényleg nem szabadna senkire sem hallgatni, csakis a saját kényelmedet lenne fontos szem előtt tartani! A European Journal of Sports Science folyóiratban megjelent tanulmány a résztvevők futáshatékonyságát hasonlította össze, két helyzetben. Az elsőben olyan futócipőt viseltek a futók, amit a legkényelmesebbnek ítéltek, a másikban pedig olyat, ami kevésbé volt kényelmes.

futócipő, kényelmes futócipő, kezdő futó,
Forrás: Filadendron / Getty Images

Az eredmény szerint a kényelmesebb cipő használata egyenesen csökkenti a futáshoz szükséges oxigént, annak ellenére is, hogy azonos sebességgel futott a vizsgált személy, mint kevésbé kényelmes lábbelit viselve. Egyszerűen fogalmazva, hatékonyabban fut az a futó, aki valóban kényelmes cipőt visel. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani a „szupercipők” megvásárlása előtt, mert bár lehet, hogy a futócipő technológiai háttere azt mutatja, hogy ha megveszed, gyorsabban tudsz futni, ám ha számodra nem kényelmes a cipő, ez az állítás, nem feltétlenül állja meg a helyét.

Ráadásul önmagában a futócipő még nem minden, hiszen a regeneráció (pihenés és egyéb kiegészítő tevékenységek), a táplálkozás és a folyadékfogyasztás szintén hatással vannak arra, hogy milyen hatékonysággal tudsz futóként edzeni nap mint nap. Tehát ne engedj a csábításnak, amikor futócipőt vásárolsz, egyszerűen a kényelmes szó lebegjen a szemed előtt, ez legyen a kiindulási pont, mielőtt döntenél.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Plusz 1 tipp: A lábállás vizsgálatok során kapott adatok támpontot nyújthatnak abban, hogy milyen irányba indulj a cipőtípusokat illetően, ám előfordulhat, hogy ami papírforma szerint jó kellene, hogy legyen, mégsem kényelmes! Például a pronáló lábamra, soha nem találtam kényelmes stabil futócipőt, viszont a neutrálisak közt nagyon jók és kényelmesek vannak számomra. Egyedi talpbetéttel megspékelve lehet, hogy nagyobb komfortot érsz el, mint például egy gyárilag támasztott lábbelivel!