Borítókép: A futás alapjai: 8 univerzális igazság, amit kezdőként tudnod kell

A futás alapjai: 8 univerzális igazság, amit kezdőként tudnod kell

Forrás: getty images
A futást egyszerűsége miatt találják sokan annyira vonzónak. Mindössze csak egy cipő kell hozzá, aztán pedig az egyik lábadat kell a másik elé tenned, igaz?

Nem teljesen. Egyrészt, az igaz, hogy számtalan kutatás igazolta, hogy a testünk a futásra született, másrészt viszont a tartásbeli hibák komoly sérülésekhez is vezethetnek. A futás hatékonyságához, a sérülések elkerüléséhez ma viszont már számtalan olyan felmérésen vehetsz részt, amik a biomechanikát vizsgálják. A szakértői segítség pedig jól jön, ha szeretnél szabályosan és hatékonyan futni. Azonban az sem árt, ha megismerkedsz a következő univerzális igazságokkal, amikkel hosszú ideig egészséges maradhatsz. Ha pedig így kezded el a futást, sokkal könnyebben megragadnak benned a jó szokások.

1. Ideális esetben a középtalpra érkezel

Több kutatás is vizsgálta a kérdést, hogy a talp melyik részére érdemes érkezni, ezek nagyobb része a középtalpas talajfogást találta a legjobbnak. Viszont a leérkezés természetesen függ az egyéni adottságoktól és megszokástól is. Dr. Stephen Pribut, ortopéd orvos szerint, ha az elmúlt hónapok, évek során nem kellett sérüléssel megküzdened, nem érdemes átállni a középtalpi érkezésre - bár tény, hogy ez számít a legidálisabbnak.

2. A lépésszám növelésével megelőzheted a sérüléseket

Jack Daniels, futóedző szerint a profi sportolók lépésszáma 180 lépés percenként, míg a hobbifutóké 150-170 között mozog. Miért érdemes növelni? A magasabb lépésszámmal a tested gravitációs középpontjához közelebb érkezel, így kisebb sokk éri a testedet, szóval megelőzheted a sérüléseket.

3. A mezítlábas futás nem való mindenkinek

A legfontosabb persze az, hogy neked mi esik jól. Az tény, hogy a mezítlábas futás erősítheti a talpat, azonban ez sem igaz mindenkire. Ha ki szeretnéd próbálni, fuss néhány 50-100 méteres kört egy focipályán, vagy puha talajon edzés után. Ha fájdalmat, kellemetlenséget érzel, akkor pedig állj le.

4. Jó ötlet erősíteni a talpizmokat

Így ugyanis sokkal stabilabban érhetsz talajt. Az egyik legjobb módszer, ha felállsz és megpróbálod felelmelni a nagylábujjadat úgy, hogy a többi a talajon maradjon. Egyébként pedig a jóga is rengeteget segíthet!

5. A csípőd elé érdemes érkezni

Sokáig hitték el azt a mítoszt, hogy a lábnak pontosan a csípő alatt kell talajt érnie. Azonban így kevésbé lesz hatékony a futás, nem jutsz olyan könnyen előre. Érdemes tehát kissé a csípő elé érkeznie a lábadnak - ez a legtöbb futónak nem is jelent problémát.

6. Bokából dőlj előre

Ha így teszel, sokkal hatékonyabbá teheted a futásodat. Érdemes figyelned arra is, hogy a mellkasodat felfelé tartsd, a válladat pedig ne húzd fel a füledig. Ha túlságosan kihúzod magadat, vagy csak a felsőtesttel dőlsz előre, esetleg a sok ülés miatt görnyedsz, érdemes időt szánni a tartásod javítására is.

7. A karjaiddal is dolgoznod kell a hatékonyságért

A karodnak is fontos szerepe van abban, hogy előrébb juss. Az ideális az, ha kb. 90 fokban van behajlítva a könyököd és előre-hátra mozgatod a karodat futás közben - nem pedig keresztben, vagy oldalra. A válladat és állkapcsodat pedig tartsd végig lazán. A többiről majd gondoskodik a gravitáció.

8. A laza futás a jó futás

Bárhol is van feszültség a testedben, nem tudsz olyan hatékonyan mozogni. Érdemes tehát a futás egésze során figyelned a tested jelzéseire, ha pedig úgy érzed, feszül valamid, próbáld meg ellazítani az adott testrészt. Ha nem így teszel, más izmok fognak kompenzálni, ami később akár sérüléshez is vezethet.

Erre a 8 dologra tehát minden kezdőnek érdemes odafigyelnie. Jobb, ha ezek rögződnek benned, nem pedig a helytelen tartás - azt utólag nehezebb kijavítani.

Olvasnál még a témában?