Borítókép: 6 tipp, ha fogyni akarsz a futással

6 tipp, ha fogyni akarsz a futással

Forrás: Getty Images
A tudomány szerint így maxolhatod ki ezt a mozgásformát.

Az a legnagyszerűbb dolog a futásban, hogy semmi nem kell hozzá egy kényelmes cipőn kívül. Csak erőt kell venned magadon, fel kell öltöznöd, aztán indulhatsz bárhova, bármikor. A rendszeres edzés az alakodat is átformálja, de ha kifejezetten fogyni szeretnél, akkor az alábbi tippeket érdemes betartanod.

1. Étrend

Sokan túlértékelik a tréning során elégedett kalória mennyiségét. Átlagosan 66 kalóriát égetnek el a kezdő futók kilométerenként, ami nem olyan sok. Ha esetleg a nap folyamán még bedobnak egy 400 kalóriás brownie-t, vagy egy pizzaszeletet, akkor máris megbukhat a fogyási kísérlet
nyilatkozta Angela Rubin, a téma szakértője.

Tartsd be minden körülmények között a diétát, így biztosan nem marad el a siker.

2. Ne vállald túl magad

Törekedj a leggyorsabb tempóra, de ne erőltesd túl magad. Ha szereted a sprinteket, akkor gyorsabban fogsz kalóriát égetni, de az se baj, ha lassabb tempóval haladsz a célod felé.

3. Ne felejts el erősíteni

A keresztedzés több szempontból is fontos, megerősítheted az izomzatodat, ráadásul a sérülés kockázatát is csökkented. A szakemberek szerint a futás csak akkor megerőltető, ha nincs meg a kellő izomtámogatás. Minél fejlettebb a sovány izom, annál több kalóriát éget el a szervezet nyugalmi állapotban.

4. Runner's high

Nagyon is valódi jelenségről van szó, a flow-élményről többek közt Csíkszentmihályi Mihály is írt egy könyvet. Ha elkap az érzés, sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat, úgyhogy próbálj meg átszellemülni, és pozitívan gondolkodni.

5. Early bird

Több kutatás is bizonyította, hogy a hajnali futások hatékonyabbak fogyás tekintetében, mint az estiek. Ráadásul így biztosan nem hagyod ki az edzést valamilyen délutáni kötelezettség miatt.

6. Aludj jól

Ez legalább olyan fontos, mint a helyes étrend és a kemény edzések. A rossz alvók magasabb BMI-vel (Body Mass Index) rendelkeznek, mint a jól alvó társaik. A futás szerencsére segít elaludni, de érdemes lefekvés előtt néhány órával befejezni az edzést.