Borítókép: Mutatjuk a világ 10 legkeményebb futóversenyét

Mutatjuk a világ 10 legkeményebb futóversenyét

Forrás: Getty Images
Ezeket tényleg csak a legkeményebbek tudják bevállalni.

Egy jó versenyben minden megvan: meredek emelkedők és lejtők, könyörtelen időjárási viszonyok és elképzelhetetlen távolság. A futók többsége minden egyes alkalommal a maximumra törekszik a teljesítőképesség terén, az alábbi 10 versenyt viszont tényleg csak a legelhivatottabbak tudják/merik bevállalni.

1. Iditarod Trail

Idén február 24-én rendezik a meghívásos versenyt, melyen 1000 mérföldes távot kell teljesíteniük az indulóknak. A havas viadal nehézségéről legyen elég annyi, hogy 2000 óta mindössze 58 sportolónak sikerült teljesítenie a távot. Közülük 39-en biciklivel, 15-en futva és 4-en síelve teljesítették a kihívást.

2 Arctic Ultra

Március 7-én jön a kanadai "lehetetlen küldetés" a mínusz 30 Celsius-fokban. A szervezők szerint, ha mindig is a világ végére akartál elfutni, akkor nem kérdés, hogy itt a helyed. De csak akkor, mert 380 mérföldes megpróbáltatás vár rád a legkeményebb hóviharokban.

3. Barkley Marathons

36 ezer méternyi szintkülönbség már elég vad, nem? Tennessee-ben ezt kapja az ember, ha oda mer állni a The Barkley Marathons rajtvonalához. Egy kör kvázi maratoni távnak felel meg, 60 óra alatt ötször kell teljesíteniük ezt a brutális terepet a futóknak. Tavaly senki se ért be, eddig összesen 15 versenyző ért végig szintidő alatt.

4. Marathon des Sables

Patrick Bauer egyszer csak gondolt egyet, és keresztülsétált a Szaharán. Mindössze egyetlen táskával vágott neki a 217 mérföldes távnak, majd 1986-ban versenyt csinált a kihívásból. A futóknak hat nap alatt kell teljesíteniük a 150 mérföldes távot a kegyetlen hőségben.

5. Munga

Dél-Afrika északkeleti részén 2000 méteres magasság felett kell rátalálni a helyes útra. Öt nap alatt kell elnavigálnod magad 400 kilométeren, a világ egyik legnehezebb terepén.

6. Foot Levelers Blue Ridge Marathon

Újabb emelkedős "mókázgatás" az Egyesült Államok egyik legnehezebb versenyén. Meg kell mászni a 600 méter magas Roanoket, de utána is jönnek még meglepetések, hiszen 2200 méter a szintkülönbség.

7. Everest Marathon

Mintha nem lenne elég gyalog megmászni az Everestet, többen futva is teljesítik a patinás terepet. Eleve három héttel korábban kell érkezni, hogy az ember hozzászokjon a körülményekhez. A rajt 5500 méteren van kijelölve, a maratoni táv itt a legnagyobb kihívás.

8. Dragon’s Back Race

Walesben is neki lehet vágni egy brutális próbának, az indulók 315 kilométeren keresztül robotolnak a festői tájon.

9. Ultra Trail du Mont Blanc

Franciaország, Olaszország és Svájc gyönyörű tájain futhat itt az ember 170 kilométeren keresztül. Mondjuk a 3000-es szintkülönbség sokakat eltántorít...

10. Spartathlon

Történelmi terep, a tűrőképesség törhetetlenjeinek. 240 kilométeren, Athén és Spárta között, Feidippidész nyomdokain. A teljesítők szerint különleges hangulata van az éjjel megfutott Parthenónnak.

10+1. Hell Race

Szőnyi Ferenc tavaly novemberben diadalmaskodott a Himalájában rendezett futóversenyen. 2017-hez hasonlóan tavaly is ő volt az egyetlen, aki teljesíteni tudta a 480 kilométeres távot. Ráadásul legutóbb több, mint négy órát javított az egyéni legjobbján, így 108:52:29 az új világrekord.