időre futás,távolságra futás,edzésterv,tempófutás,maraton

Időre vagy távolságra végezd az edzést?

Forrás: Getty Images
Sok futó érzékeli idővel a távolságot a futásai során. Persze a megszokott útvonalakon ez nem bonyolult, de amikor újabb edzőhelyekre térünk, akkor is egész jól megsaccolható a táv, amit lefutottunk. De vajon van előnye annak, ha az edzéseket időre tervezed meg és nem távra?

Mikor fuss időre?

1. Ha a domborzati adottságok nehezítettek

Az addig oké, hogy aki rendszeresen terepen végzi a futásait, ráadásul szintes útvonalakon, annak mentális segítséget jelenthet az időre végzett futás, hiszen a terep nehézségei miatt lassabb a haladás, tehát egy 15-20 kilométeres távolság megtétele lehet 2-2 és félóra is, míg ugyanez síkon csupán másfél-2 órás edzést eredményez. „Amikor időre futod az edzésed, nagyobb hangsúly kerül a fizikai erőfeszítésre és kisebb a tempóra” – mondja Jason Fitzgerald edző. Ha kifejezetten nehéz, technikás terepen edzel, a test megkapja ugyanazt a stresszt, mint tempós, síkfutásnál, hiszen az izomzat nem ismeri a távolságot, csupán az edzésmunkára reagál. Tehát nagy szintkülönbségekkel rendelkező terepútvonalon az időre történő edzés hatékonyabban képes megadni a mentális és fizikai terhet a szervezet számára.

időre futás,távolságra futás,terepfutás,edzésterv,sportóra
Forrás: Getty Images

2. Ha cél a regeneráció

A regeneráló futásnál könnyebb lassan és erőfeszítésektől mentesen futni, ha időre végzed az edzést. Egyszerűbb az aerob küszöb alatt maradni, ha nincs előtted távolság, amit meg kell tenned, mint azt tartani szem előtt, hogy lefuss egy 10-est, amibe később hajlamos vagy belegyorsulni például azért, hogy adott idő alatt teljesítsd. Ez amolyan mentális trükk vagy segítség: nincs táv csak könnyű 50 perces kocogás. Regeneráló futásnál a maximális pulzus 50-75% -át célozd meg távolságtól függetlenül.

3. Kezdő vagy újrakezdő futók számára emészthetőbb az idő

Látni azt, hogy ma 20 km lefutása a cél, ijesztőbb lehet, mint 2 óra futás, sőt még ezen is lehet finomítani, ha azt látod, 120 perc. Kezdő futók esetén azt kell szem előtt tartani, hogy mennyi időt tölt az állóképességet fejlesztő zónákban és nem azt, hogy mekkora távolságot tesz meg, illetve milyen tempóban. Ráadásul, ha kezdő számára azt mondják, fusson 15 km-t, az időben kevésbé kiszámítható, pláne, ha a fáradás miatt komolyabb lassulással kell számolni a futás végére. Corrine Malcolm futó edző azt mondja: „Az idő természetes mutatója annak, hogy az edzéseket akár különféle formákban is el lehet végezni.” Tehát ha kezdő vagy futásban, de például rendszeresen kerékpározol, vagy síelsz, akkor a különböző mozgásformákban eltöltött időt és intenzitást jól össze lehet hasonlítani, ezáltal a befektetett munka is árnyaltabb képet mutat, hiszen 1 óra intenzív kerékpározást követően másnap 1 óra könnyű kocogás jól kiegészíti egymást.

Mikor fuss távra?

1. Amikor konkrét versenytávra készülsz, fokozza az önbizalmat

Tisztasor, ha például maratonra készülsz, a verseny előtt pár héttel jó egy 30-35 km-es versenyintenzitású futást beiktatni a tervbe, hiszen a maratonon is távot futsz elsősorban, illetve későbbi hosszú versenyeidre nézve is hasznos, mert 1-1 táv lefutásában gyakorlatot szerzel. Ha már rutinos futó vagy, akkor persze helyette csinálhatsz – felkészültségtől függően – egy 2 és fél - 3 órás tempófutást.

futás időre,futás távra,tempófutás,maraton
Forrás: Getty Images

2. Ha cél, hogy tartsd a tempót!

Ha időre futsz, az idő múlásával könnyebb lassulni. Corrine Malcolm szerint az erőfeszítések csökkenhetnek tudatosan, így az intenzitás elmarad az ideálistól. Egy meghatározott táv megtételének kitűzése objektív módon biztosítja, hogy elegendő kilométert érjen el a futó egy adott cél eléréséhez.

3. A verseny véghajrájához jó kis gyakorlás

Ha már látod a célvonalat, vagy csak tudható a kilométertáblák jelzése alapján, hogy közeleg, valószínűbb, hogy képes leszel a végső tempó növelésére, ha tudod vizualizálni, mennyi van még hátra. Ergo könnyebben mozgósítod a még benned lévő tartalékokat. Ez segíthet konkrét célidő elérésében, illetve abban, hogy ne maradjon bent 2-3 másodperc, mert az rémesen bosszantó.