futótábor,ultrafutás,Lubics Szilvia,terepfutás,futás télen,alapozás

Ultratábor A’la Za’la: ott voltam, futottam, fotóztam

Idén is meghívást kaptam a Lubics Szilvia által szervezett ultrafutó táborba, amely már a hetedik születésnapját ünnepelte.

A helyszín ezúttal a zalakarosi Karos Garden volt. A négy napos tábor fő tengelyét továbbra is a futás adta. Csütörtök este indult a program, egy fejlámpás 14 kilométeres kör volt a bemelegítés. Ezt megelőzően Vidra Attila jóvoltából, a hévízi csatornán lehetett kipróbálni, mennyire jó móka januárban egy csónakban ülve órákon keresztül evezni.

futótábor,ultrafutás,evezés,Lubics Szilvia
Forrás: Nedjalkov Balázs
futótábor,ultrafutás,evezés,Lubics Szilvia
Forrás: Nedjalkov Balázs

Pénteken belecsaptunk a hosszabb távokba. Ki-ki szándékának megfelelően választhatott aszfalt vagy terep között. Az aszfaltos kör 50 km hosszú volt, a terep ennél szerényebb, ám ismét megtapasztalhattuk a zalai erdőségek futócipő marasztaló jellegzetességét. Szombaton egy rövidebb 25 km-es futás várt a táborozókra, illetve vasárnap is hasonló távú programhoz lehetett csatlakozni.

ultrafutás,Lubics Szilvia,futótábor

A mintegy 40 fős baráti társaság péntek és szombat este élvezhette 1-1 társunk élménybeszámolóját. Szilvi mesélt a 2018-as Atacama sivatagi futásáról, bemutatkozott a Vadlán Ultra Trail szervezője és Rakonczay Gábor beszámolt az antarktiszi kalandjáról, Lesi Zoli pedig rengeteg fotóval illusztrált előadást tartott a canicross futásról.

futótábor,ultrafutás,Lubics Szilvia,Rakonczay Gábor

S ha már egy csokorban találkoztam egy-két ultrafutó barátommal, nyomban meg is kérdeztem mik a terveik az idei évre.

Lubics Szilvia: Tavaly beleszerettem az "expedíciós vonalba". Nagyon tetszett. Többet adott, mint bármilyen klasszikus verseny. Egy hétig a világ egy csodálatos sivatagában, mindazon dolgok nélkül (elég étel, tiszta ruha, fürdési lehetőség, ágy), ami itthon természetes dolog, fantasztikus emberek között, de kizárólag magamra számítva. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az egész életemre nagy hatással volt. Szeretném ezt az utat folytatni, így idén is olyan versenyeken szeretnék indulni, ahol nincs segítőm. Az első fő versenyem a 4 Deserts sorozat Namib-sivatagban rendezett versenye lesz, április 28-tól. Előtte lesz 1-2 edzőverseny, például a 4 napos Balaton Szupermaraton, ami ugyan nem erről szól, de a sorozatterhelés gyakorlására jó lesz és ott sem tervezek segítővel futni. A namíbiai verseny után 1 hónappal indulok az Ultra Trail Hungary-n, ami szintén új nálam, bár már régóta szerettem volna kipróbálni. Az év második felében rátennék még egy lapáttal a kalandok nagyságára, de erről később.

futótábor,ultrafutás,Lubics Szilvia

Nedjalkov Balázs: Pár rövidebb bemelegítő verseny (Bodri, Gánt, VTM, Vipava 50) után a tavaszi főversenyem a Stara Planina Ultra Trail lesz (130km 6000 mD+), a következő nagyobb megmérettetésem egy bolgár verseny, a Tryavna Ultra Trail, aztán pedig egy többnapos páros kihívásra megyek, amiről egyelőre még nem szeretnék többet mondani.

Mihalik Norbert: Mivel Angliában lakom többnyire a szigeten található versenyekre látogatok el. Indulok egy félmaratonon, a London Maratonon, valamint egy 50 km-es versenyen Skóciában. Május végén a Grand Union Canal Race 145 mérföldes távján, majd augusztusban itthon a Korinthosz.hu 160 km-én. Október végén rendezik meg a 24 órás világbajnokságot Franciaországban, terveim szerint ott is rajthoz állok.

futótábor,ultrafutás,Lubics Szilvia,Nedjalkov Balázs,Mihalik Norbert

Rakonczay Gábor: Ha itthon leszek, edzőverseny jelleggel elindulok az Ultrabalatonon, illetve a Korinthosz.hu 160 km-es távján. Idén, ahogy tavaly, legfontosabb terveim a sarkvidéki expedíciók. Hogy mik lesznek ezek, hamarosan bejelentem.

Tiricz Irén: Idén is edző nélkül készülök, de szeretnék tudatosabban edzeni, tanulni, hogy ne rekedjek meg a fejlődésben. Szinte hihetetlennek tűnik, mennyi helyre lesz alkalmam eljutni, az elmúlt 7-8 évben összesen nem voltam ennyit külföldön. Szeretnék élni a lehetőségekkel, a tőlem telhető legjobb formában rajthoz állni és élvezni az új kihívásokat.