London Maraton,Tower Bridge,maraton,utcai futás

Van még remény az októberi London Maratonra?

Forrás: Getty Images
Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban is lazították a koronavírus miatti korlátozásokat, még mindig bizonytalanság övezi, hogy megtartható lesz-e a London Maraton.

Hugh Brasher, az esemény versenyigazgatója azt nyilatkozta, hogy jelenleg vizsgálják a London Maraton logisztikáját és keresik annak megoldását, hogyan lehet a résztvevők számára megteremteni a biztonságos versenyzés módját.

A versenyen indulni szándékozók, közben feltették a kérdést a szervezőknek: érdemes tovább folytatni a felkészülést az október elejére halasztott, idén 40-ik évfordulóját ünneplő brit maratonra? „Jelenleg alig több mint 15 hét van a verseny tervezett időpontja előtt. Ha a szokásos április végi időponthoz nézzük ezt, akkor olyan, mintha most január első hete lenne” – mondja Brasher. „Van, aki azt gondolhatja, hogy lehetetlenség idén megrendezni a London Maratont, mi egyelőre nem adjuk fel a reményt."

Azt azonban már jelezte korábban a főszervező, hogy a lebonyolítás lehetséges formája eltérhet a megszokottól.

maraton,london maraton,jelmezes futók
Forrás: Getty Images

„Megértjük, hogy bizonyosságot szeretnének a futók, tudni szeretnék, hogyan folytassák a felkészülési időszakot, illetve a jótékonysági keretek között indulók, elindítsák-e az adománygyűjtő kampányokat - ezek fontos kérdések. Mindazonáltal ebben a pillanatban nem tudunk semmi biztosat mondani” – tudtuk még meg a versenyigazgatótól, aki azt is hozzátette ehhez, hogy július 28-án tesznek közzé további információkat a London Maraton idei sorsáról.

További jelenleg is aktuális kérdések:

Lehetséges, hogy csak az elit mezőny számára rendezik meg az eseményt?

Brasher rámutatott arra, hogy minden szervező felelős a futók, az elit mezőny, az önkéntesek, az orvosok és a jelenlévő szurkolók egészségéért és jólétéért. „Ezt a döntést a társadalom szempontjából mindenre kiterjedően kell megvizsgálnunk. Sokkal komplikáltabb, semmint azt tekinteni, hogy az esemény számára mi lenne a legjobb. A társadalmi aspektus tehát a döntéshozatali folyamat fontos részét képezi.”

Amennyiben megrendezésre kerül a verseny, lesznek olyan intézkedések, amiken keresztül megvalósul a járvány idején kialakult szociális távolságtartás lehetősége?

„Sokféle forgatókönyvet tekintünk át a szakmai ajánlásoknak megfelelően, amiknek a távolságtartásra vonatkozó igény egyik eleme. A körülmények változásával, elképzelhető, hogy enyhébb lebonyolítási metódusok is elegendők lesznek, ám a korlátozások további enyhülése ellenére a futókban megmaradhat a tömegrendezvényekkel szemben az az igény, hogy a szervezés biztonságos legyen.”

london maraton,maraton,törölt verseny
Forrás: Getty Images

Az elit mezőny összetétele ugyanaz lesz, mint az eredeti időpontban tervezett versenyen lett volna?

Jelenleg sem Bekele, sem Kipchoge, sem más, az április 26-i eseményen indulni szándékozó versenyző nem igazolta, hogy ott lesz októberben. Kipchoge egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy reméli, fut idén még maratont versenyen, de korainak tartotta megjósolni, hogy mikor és hol. Brasher azt válaszolta erre a kérdésre: „az idei áprilisi London Maratonon minden idők legjobbjai álltak volna rajthoz és abban bízunk, hogy az októberre tervezett eseményen ugyanez a mezőny elindul, de biztosat még ezzel kapcsolatban sem tudunk mondani.”

Ráadásul a London Maraton egyelőre úgy tűnik, nem minőségül a jövő évi tokiói olimpia kvalifikációs versenyének, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az olimpiai játékok kvalifikációs időszakát 2020 december elejéig felfüggesztette. Ez nagyban befolyásolhatja az elit mezőny indulási szándékát.

Mit jelentene a London Maraton idei elhalasztása a jótékonysági szektor számára?

„Rekord számú jótékonysági induló lett volna idén, ennek megfelelően a tavaly befolyt 66,4 millió fontot jó eséllyel túlszárnyalták volna. Ennek kiesése óriási veszteség lenne a szektorban résztvevő szervezetek számára." Brasher arra ösztönzi a futókat, hogy vegyenek részt jótékonysági akciókban és segítsék a szívükhöz közel álló szervezetek támogatását ebben a nehéz időszakban.