London Maraton,Eliud Kipchoge,Kenenisa Bekele,maraton

Kipchoge és Bekele: a világ két leggyorsabb maratonfutójának őszi tervei

Forrás: Getty Images
Az idei London Maratonon a világ két leggyorsabb maratoni futójának csatáját várta a világ. Eliud Kipchoge, a világrekord birtokosa (2.01.39) és az etióp Kenenisa Bekele, aki a tavalyi Berlin Maratonon 2:01:41-es idejével, csupán 2 másodperccel maradt el kenyai riválisától, nagy futását a koronavírus-járvány felülírta.

Egyelőre egyik atléta sem erősítette meg azt, hogy elindulnak a tervek szerint idén október 4-én megrendezésre kerülő London Maratonon.

Edzések a karantén idején

Bekele és Kipchoge egyaránt érintettek a koronavírus okozta helyzetből adódó nehézségekben. Az önálló edzésmunka jóval több mentális terhet ró a két sportolóra. „Elvégzem az edzésmunkát, de érzem, hogy az egyedül megtett futások nem adják ki a legjobb formát. Mentálisan is jobban elfáradsz, ha akár csak egy órát futsz egyedül, mintha csapatban csinálnád ugyanezt. Az elmúlt 15 évben csak csapattal futottam és azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem kényelmes számomra a jelenlegi helyzet, de természetesen most a biztonság a legfőbb szempont” – mondja a maratoni világcsúcstartó.

Bekele osztja sporttársa véleményét ebben a kérdésben. „Nem könnyű egyedül futni, egyszerűen nem hatékony, ám megpróbálom fenntartani a teljesítményem most is és imádkozom azért, hogy ez az időszak mielőbb elmúljon” – mondja az idén 40-ik születésnapját ünneplő etióp sportoló. „Hetente négy-öt alkalommal futok, általában az erdőben és egyedül. A többi időt otthon, a családommal töltöm. Minden rendben velünk, jól vagyunk, de nagyon szomorú hallani, hogy Európában és az Egyesült Államokban milyen sok ember elkapta a vírust. Ez a gondolat engem is aggaszt.”

Versenyek ősszel

Mindkét atléta őszi versenyeken érte el a legjobb eredményeit, a Berlin Maraton mind a kettejüknek sikeres volt az elmúlt években. Kipchoge Monzában és Bécsben futott egyéni kihívásai is ősszel zajlottak. Vajon, ha a rendhagyó őszi London Maratonon futnának, alakulhatna a verseny másként, mint a megszokott tavaszi időszakban?

Berlin Maraton,Kenenisa Bekele,maraton,egyéni csúcs
Forrás: Getty Images

„Azt gondolom, hogy ha jól összeraktad a felkészülést, akkor mindegy, hogy tavasszal vagy ősszel tervezel futni, ki tudod hozni magadból a legtöbbet. Inkább hiszem, hogy a körülötted lévő csapatnak, futótársaknak van jelentősége, az ő közreműködésükkel tudsz még jobban fejlődni” – mondta Kipchoge.

Mi lett volna Londonban az elmúlt hétvégén?

Mindketten úgy gondolják, hogy most nem futottak volna két órán belüli időt. „Londonba azért mentem volna, hogy megvédjem a címemet és nem azért, hogy világcsúcsot fussak. Izgalmas verseny lett volna talán új pályacsúccsal, hiszen a maratonfutás történetének két leggyorsabbja lett volna egy mezőnyben” – tudtuk meg a futótól, aki tavaly ősszel – elsőként a világon - 2 órán belül futott maratont.

Bekele egyetértett: „London nagyszerű pálya és nagy verseny ahhoz, hogy összehozzon bennünket, de én sem gondolom, hogy 2 óra alatt futott volna bármelyikünk. Talán, ha az időjárás kedvezett volna és minden egyéb körülmény, új világcsúcsot lehetett volna futni, pláne, ha mind a ketten feszegetjük a saját és a másik határait.”

Arra a kérdésre, vajon lehetséges-e versenykörülmények között is 2 órán belüli maratont futni, Kipchoge azt válaszolta: „Természetesen, miért ne? Azok után, hogy tavaly kipróbáltam mesterséges körülmények között, ma azt mondom, hogy a következő 10 évben biztosan lesz ilyen eredmény versenyen is. Az embereknek meg kell mutatni, hogy ez lehetséges, én megmutattam tavaly, hogy igen. Ha hiszel magadban, minden lehetséges” – jött a válasz a kenyaitól, aki sporttörténelmet írt tavaly októberben, Bécsen.

Eliud Kipchoge,Berlin Maraton,világcsúcs,INEOS 1.59
Forrás: Getty Images

Előkészületek a tokiói olimpiára

A jövő évi olimpia egyelőre még nincs fókuszban, annak ellenére, hogy egy év nem olyan hosszú idő, ám jelenleg az edzettségi állapot fenntartása a cél. „A legfontosabb kérdés most a vírus elleni küzdelemben részt vevők támogatása” – mondja Bekele.

Kipchoge azt mondja, a világ első számú problémája miatt, most ő is az egészséges állapot megtartására összpontosít, de „ha minden jól megy, és az élet visszatér a normálhoz, szeretnék maratont futni az év végén” - tette hozzá.

Eliud Kipchoge tavaly októberben 2 órán belül futott maratont, íme - képekben - hogyan zajlott ez a futás: