maraton,Boston Maraton,törölt verseny

Törölték a Boston Maratont az idei évre

Forrás: Getty Images
A versenyt áprilisról szeptemberre halasztották, de a szervezők mostani bejelentése alapján az idei évre végleg törölték a világ legidősebb újkori maratonját.

A Boston Maratont 1897 óta valamilyen formában megtartották. Az eredetileg április 20-ra tervezett eseményt, szeptember 14-re rakták a koronavírus-járvány miatt, mert úgy gondolták akkor már biztonságosan megtartható lesz. Ám az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a vírus jelenléte és a járvány terjedése túlmutat a remélt néhány hónapos időszakon. Az Egyesült Államokban jelenleg már több mint 100 ezer ember elhunyt a vírussal összefüggésben.

A világ legnagyobb maratonjai közé tartozó Boston Maratonon több ezer ember tartózkodik viszonylag szűk helyen a rajtnál, ami a vírus terjedését figyelembevéve komoly kockázat.

maraton,boston maraton
Forrás: Getty Images
''Young at heart'' nevű szobor a legendás Johnny Kelly-vel Bostonban idén áprilisban, miután kiderült, hogy elhalasztják az eseményt a koronavírus miatt.

„Támogatjuk azt a nagyon nehéz döntést, amelyet a kormányzó, a polgármester és az állami tisztviselők meghoztak a versenyen részt vevő futók, szervezők, önkéntesek, szurkolók egészsége és biztonsága érdekében” - mondta Tom Grilk, a Boston Atlétikai Szövetség vezérigazgatója.

Grilk elmondta azt is, hogy mindenki visszakapja a nevezési díjat, aki regisztrált résztvevő volt az idei versenyre.

maraton,Boston Maraton
Forrás: Getty Images

A Szövetség egy virtuális Boston Maratont tervez. A résztvevőknek szeptember 7. és szeptember 14. között hat órán belül le kell futniuk egy maratont, és igazolniuk kell az időmérést a szervezőknek. Érmet és versenypólót kapnak a virtuális verseny teljesítői.

maraton,Boston Maraton
Forrás: Getty Images

A Boston Maratont soha nem törölték még el teljesen, kivéve 1918-ban, amikor a klasszikus verseny helyett katonai váltót rendeztek. 2013-ban pedig leállították, miután a célvonal közelében felrobbant több bomba.

A Boston Maraton idei törlése a többi nagy őszi maraton szervezőit is döntés elé állítja. A szeptember 27-re tervezett Berlin Maraton szervezői már egy bő hónappal ezelőtt törölték az idei eseményt. Az április 26-ról október 4-re halasztott London Maraton, az október 11-re tervezett Chicago Maraton vagy az idén november 1-jén 50-ik évfordulóját ünneplő New York Maraton hasonló helyzetbe kerülhet, mint ahogyan sok egyéb kisebb-nagyobb utcai tömegrendezvény világszerte.

Boston maraton,maraton
Forrás: Getty Images
Lawrence Cherono és Worknesh Degefa a tavalyi, 123-ik Boston Maraton férfi és női első helyezettjei.