maraton,boston maraton,bombamerénylet,emlékmű,terrortámadás

Felavatták a 2013-as Boston Maraton céljában történt bombamerénylet áldozatainak tiszteletére készített emlékművet

Forrás: worldsmarathons.com
Hat évvel a bostoni robbantások után készültek el az emlékművek, melyeket a tragédia két helyszínén állítottak fel a Boylston utcában.

Az áldozatok családtagjai, Boston város vezetésével egyetértésben Pablo Eduardo művészt kérték fel a szobrok elkészítésére. A 2013-as merénylet a verseny céljában történt, melynek során három ember életét vesztette, majd pedig az elkövetők elfogására tett kísérlet során két rendőr is áldozatul esett.

Az emlékmű gondolata 2015-ben fogalmazódott meg az érintett családokban és a városvezetésben, szerettek volna méltó módon megemlékezni a tragédia során elvesztett szeretteikről. Világhírű képzőművészekkel egyeztettek az ötletről, végül Pablo Eduardora esett a választás, aki korábban már készített szobrokat a város számára. „Igazán nehéz beszélgetés volt arról, hogyan lehet összehangolni az embereket ilyesmire” - mondta Patrick Brophy, Boston város operatív vezetője. „Azt kellett megértenünk, hogy az áldozatok családtagjai mit szeretnének látni, hogyan szeretnének elvesztett szeretteikre emlékezni. Egyhangúlag választották Eduardot.”

maraton,boston maraton,bombamerénylet,emlékmű,terrortámadás
Forrás: runnersworld.com

Az emlékművek központi elemei a 17-21 méter magas bronztornyok, középen üvegcsövekkel, amelyek éjjel világítanak. Két cseresznyefa foglalja keretbe az egészet, a fák minden évben az évforduló körül virágzanak. A célterület közelében, ahol a bombák robbantak, gránit köveket helyeztek el, melyek a három áldozat számára jelentős helyszínekről származnak. A 29 éves Krystle Campbell számára a Massachusetts-i Spectacle szigetről hozták a gránitot, ahol a fiatal nő tinédzser korában egy gyermektáborban dolgozott. A 23 éves Lu Lingzi „gránitja” a Bostoni Egyetem egyik hidjáról származik, ahol a lány végzős egyetemista volt. A 8 éves Martin Richard számára pedig a Boston szomszédságában lévő Dorchester egyik parkjából, a Franklin Parkból származó gránitot használtak fel, a kisfiú 6 évet élt ezen a helyen.

maraton,boston maraton,bombarobbantás,terrortámadás,emlékmű
Forrás: runnersworld.com

Az emlékműveket eredetileg 2018-ban, a robbantások ötödik évfordulóján tervezték felállítani, ám az áldozatok családtagjaiban megfogalmazódott aggályok késleltették a megvalósítást. Most, hogy az emlékművek állnak, a futók, a bostoniak és minden látogató leróhatja tiszteletét és megemlékezhet a tragédiában elvesztett áldozatokról.

"Egész életemben Bostonban éltem és az emlékmű rengeteg érzelmet kelt bennem” - mondta Patrick Brophy, a város operatív vezetője. „Felfoghatatlan még ma is, hogy ilyesmi megtörtént. Elkeserítő és mélyen dühítő, hogy ártatlan életeket követelt a tragédia. Az emlékmű talán reményt és vigaszt ad az áldozatok hozzátartozóinak. Arra emlékeztet, hogy Boston megtesz mindet azért, hogy vigyázzon a övéire és arra, hogy örökké ott leszünk a célvonalon. Az elveszített öt emberre pedig mindig emlékezni fogunk.”

Az HBO GO dokumentumfilmet készített a 2013-as Boston Maratonon történt bombatámadásról, mely a Youtube-on angol nyelven elérhető: