ev sportoloja

Idén három atléta is megküzdhet az Év sportolója címért

Forrás: Getty Images
Az 1958 óta minden évben megszavazott elismerést, az Év sportolója díjat eddig 12 alkalommal ítélték oda atlétának, ezzel a sportág az összesített ranglista harmadik helyét foglalja el az úszás és a vívás mögött, holtversenyben a kajak-kenuval. Idén azonban van lehetőség növelni a győzelmek számát, ugyanis a jelöltek közé a nyári müncheni Európa-bajnokság dobogós atlétái is bekerültek.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a 2022. évi teljesítmények alapján a legkiemelkedőbb eredménnyel rendelkező 10 női és 10 férfi sportoló közé beválasztotta Kozák Lucát, az EB ezüstérmes gátfutónkat, valamint Halász Bencét, az Európa-bajnokságon ugyancsak második helyezett kalapácsvetőnket, illetve Madarász Viktóriát is, aki a kontinensviadalon bronzérmes lett 35 km-es gyaloglásban. A 10 fős lista december 30-án tovább szűkül majd 3 versenyzőre, akik közül a nyertesek január 9-én vehetik majd át a díjat a budapesti Operaházban.

Az egyéni jelöltség mellett Luca 12.69 másodperces országos csúcsa, amellyel az Európa-bajnokságon 100 méteres női gátfutásban történelmi sikernek számító dobogós helyezést ért el, bekerült a 2022-es esztendő 10 legemlékezetesebb sportpillanata közé. A különféle sportágak legmaradandóbb momentaimra december 30-ig bárki szavazhat az M4 Sport honlapján keresztül.

Lucát 2020 után idén ismét beválasztották a 10 legjobb magyar női sportoló közé. Megkérdeztük, számított-e arra, hogy az Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme után megint jelölni fogják erre a díjra?

Nem voltam biztos benne, de titkon azért reménykedtem, hogy idén is bekerülhetek. Ezt a mostani jelölést sokkal értékesebbnek tartom a 2 évvel ezelőttinél, mert most sokkal nehezebb volt a bejutás. 2020 nagyon üres év volt világversenyek tekintetében, sok sportoló nem tudta megmutatni, mire is képes. Alig voltak sportesemények nem csak atlétikában, de a többi sportágban sem. Idén viszont ismét teljes évet zárhattak a versenyzők, így nagy megtiszteltetés felkerülni a listára egy-egy úszó, kajakos vagy öttusázó mellé.

A hónap végén szűkül a lista 3 főre. Mi lesz, ha dobogós helyen végzel?

Huh, hát akkor nagy gondban leszek, mert 1 hetem lesz, hogy valami szép ruhát vásároljak (nevet).

Mi azért nagyon szurkolunk, hogy végül ruhát kelljen vásárolnod. Erre ugyanis megvan az esélyed, hiszen idén duplán jelöltek téged, a személyeden túl az eredményedet is értékelték. Eb szereplésed ugyanis bekerült a 10 legemlékezetesebb sportpillanat közé. Minek örültél jobban, hogy téged jelöltek, vagy, hogy az ezüstérmedet ennyire meghatározónak találtak a sportújságírók?

Azon nagyon meglepődtem, hogy ebben a kategóriában is jelöltek. Őszintén szólva, ennek talán még jobban örülök, mert ebben a csoportban nem önmagamat képviselem, hanem a választott sportágamat. Az atlétika ismertebbé tételére ez kiváló alkalom, én pedig nagyon boldog vagyok, hogy személyesen is hozzájárulhatok az atlétika népszerűsítéséhez.

Madarász Viki 2011 óta szinte minden évben kiharcolta a részvételt az adott év világversenyére, és az elmúlt három olimpián is képviselte hazánkat gyaloglásban. Most arról kérdeztük, miként érintette őt a 2022. év 10 legjelentősebb női sportolója közé történő bekerülés:

Megláttam a nevemet a listán, és beletelt pár percbe mire felfogtam, mit is jelent ez a jelölés. Megtiszteltetés számomra, hogy beválasztottak, hiszen nem akármilyen sportolókkal említenek együtt. Büszkeséggel tölt el, hogy gyaloglóként ott a nevem a többiek mellett. Meglepett, és örülök, hogy mennyire értékelik az eredményemet. Az a sok munka, amit belefektettem az évek alatt a felkészülésembe, most 2022-ben ezzel EB bronzéremmel megtérült. Úgy érzem, ezzel talán kicsit fel is hívtam a figyelmet a gyaloglásra. Azóta nagyon sok pozitív visszajelzést kapok az emberektől, edzés közben a Margitszigeten, vagy a közösségi médián keresztül. Mindez nagyon jól esik, és habár most szakmabeliek szavaznak majd, engem már ez a top 10-es helyezés is jó érzéssel tölt el.

Az idei jelölések bizakodásra adhatnak okot a jövő évi budapesti világbajnokság előtt, hiszen jelzi, jól halad atlétáink felkészülése a hazai megmérettetésre. Nem mindennapi élményben lesz annak része, aki kvalifikálni tud majd a 2023-as világversenyre, hiszen nincs annál felemelőbb, ha valaki hazai közönség előtt mutathatja meg tudását. Viki már teljesítette a kiküldetési szintet a hazai világbajnokságra, ezzel az elsők között volt, aki a kvalifikációs idő elérésével bebiztosította magának az indulási jogot. Vikivel az Európa-bajnokságon elért bronzérmét követően beszélgettünk arról, hogy jövőre legfőbb célja lesz a budapesti világbajnokságon való, lehető legjobb teljesítmény elérése.

Vikihez hasonlóan Luca is rendelkezik már szinttel, a nemrég megjelent Runner’s World magazinban pedig elmondta, miért is ajánlja a hazai szurkolóknak, hogy élőben nézzék a versenyeket:

"Mert élőben sokkal izgalmasabb egy atlétikai versenyt nézni, mint a képernyőn. A tévében sok mindent nem mutatnak meg abból, ami a pályán történik. A helyszínen párhuzamosan zajlanak az események, több ügyességi és futószámot is tudnak a szurkolók egyszerre figyelemmel kísérni. Élőben pedig az emberfeletti teljesítmények sokkal jobban érzékelhetőek, mint a kanapéról nézve. Például, hogy milyen az, amikor egy ember 8 métert ugrik, vagy milyen az, amikor valaki 80 méterre hajítja el a kalapácsot."