Madarász Viktória, gyalogló, atlétika, bronzérem, EB, európa-bajnokság,

Madarász Viktória egyszerűen felsétált az Európa-bajnokság dobogójára - interjú a női 35 km-es gyaloglás bronzérmesével

Forrás: Getty Images
Madarász Viktória bronzérmet szerzett a Multisport Európa-bajnokságon az atlétika egyik új versenyszámában, női 35 km-es gyaloglásban.

Vikit pont egy évvel ezelőtt kértük meg arra, hogy mesélje el nekünk élményeit az elmúlt 3 olimpiával kapcsolatban, ugyanis ő már Londonban, Rióban és Tokióban is képviselte hazánkat. Tavaly sajnos hősokk miatt nem tudta befejezni az ötkarikás játékokat, de akkor az interjú végén azt mondta, a sikertelenség ellenére hisz abban, hogy minden bukásból erősebben lehet felállni. Most pedig be is bizonyította, hogy amiben hisz, azt képes valóra váltani.

Ezzel, és korábbi teljesítményével Viki három elsőségre is szert tett: ő az első magyar nő, aki gyaloglásban Európa-bajnokságon dobogós helyezést ért el, ő az első magyar nő, akinek nevéhez 35 km-en országos rekord fűződik, és ő az első magyar atléta, akinek már megvan a szintje a 2023. évi budapesti világbajnokságra.

Viki 2011 óta szinte minden évben kiharcolta a részvételt a nagy versenyekre, világ- és Európa-bajnokságokon, valamint olimpiákon is rajthoz állt, csak a 2018-as év maradt ki neki sérülés miatt. Habár a 2019. évi dohai világbajnokságon időeredménye a nagy meleg miatt elmaradt a tőle megszokottól, a 2021. évi olimpiát pedig hőség miatt kellett feladnia, ezúttal nem fogott ki rajta az időjárás az Európa-bajnokságon.

Hosszútávfutó versenyeket tavasszal vagy ősszel szoktak rendezni, ahogyan a jelentősebb gyalogló versenyeket is. Világversenyeket azonban nyáron, ami nem igazán kedvez a hosszabb terhelésnek kitett versenyzőknek. Mennyire visel meg téged ilyenkor a hőség?

Igen, sajnos a meleggel gyakran számolni kell a világversenyeken. Mi is igyekszünk készülni rá, de mások is bevetnek kisebb-nagyobb trükköket. A dohai világbajnokságra például egyes gyaloglók hőkamrákban készültek, én pedig most Münchenben jégmellényt vettem magamra a rajt előtt. Nem nagyon szeretek sapkában versenyezni, de most ezt is felvettem, hátha segít valamit. Valamint, végig locsoltam magam, hogy hűtsem a szervezetemet.

Az olimpia után nagyon szomorú voltál, hogy azt a versenyt nem tudtad befejezni, de azt mondtad, hiszed, hogy lesz ez még jobb is.

Az olimpiai szereplésemet nagyon nehezen dolgoztam fel. Az alapozás kezdetéig nem is tudtam magamban rendezni a dolgokat, de szerencsére utána már sikerült túljutnom rajta. Az Európa-bajnokság sokáig nem is járt a fejemben, csak tavasszal kezdtem el először gondolni arra, hogy mit lehetne elérni a kontinensviadalon.

Amikor szóba került az Európa-bajnokság milyen célok fogalmazódtak meg benned?

Reális célokat tűztünk ki, de mivel a 35 km egy új versenyszámnak számít, nem nagyon lehetett sejteni előre, hogy kitől milyen eredményre számíthatunk. Amit biztosan tudtunk, hogy én jó edzéseket végeztem el, és hogy a formám megfelelő arra, hogy az egyéni csúcsom közelében gyalogoljak. A kvalifikációs pontrendszer szerint a 7-8. helyen jutottam ki, ezért előzetesen az 5-8. helyezést gondoltuk elérhetőnek. Csak a verseny előtti este mondta nekem az edzőm Rácz Sándor, hogy időeredmény szerint azonban a 4. legjobb idővel rendelkezem. Az arany- és ezüstérmes lányok sokkal gyorsabbak nálam, őket tudtam, hogy nem lehet megfogni, utánuk viszont már nagyon sűrű a mezőny, úgyhogy nem lehetett előre megjósolni a további sorrendet. Arra számítottam, hogy küzdés lesz a helyezésekért, és hogy nagy harcot fogunk vívni a dobogósok mögött.

A verseny alatt, amikor az élre álltál, és 18 km-en keresztül vezettél, nem gondoltad, hogy az erősebb kezdés majd esetleg megbosszulja magát?

Nem, mert az az igazság, hogy nem volt erős a kezdés. Én pont azt a tempót gyalogoltam, amiről tudtam, hogy azzal végig tudom csinálni a versenyt. Azon sem izgultam, hogy egyszer majd jönnek a többiek és lehagynak, mert biztos voltam benne végig, hogy a mögöttem lévő két lány egyszer elmegy majd mellettem, hiszen ők annyival jobbak nálunk. Ennek ellenére nem szerettem volna az ő tempójukat menni, azaz lassan kezdeni és gyorsan befejezni, mert az nekem nem jó taktika. Én akkor tudok jól versenyezni, ha egy nagyon egyenletes tempóval megyek végig a pályán. Most is csak az időre koncentráltam, hogy olyan legyen, ami nekem megfelel. Igaz, sokáig vezettem, és én diktáltam a tempót, mégis nagyon jól esett, és nem voltam görcsös, nem szenvedtem. Ha azt éreztem volna, hogy kényelmetlen a tempó, biztosan nem vezetek. Amikor elmentek mellettem a lányok, kicsit én is rákapcsoltam, de akkor éreztem, hogy ez az a sebesség, amit nem vállalhatok be, mert az meg tényleg visszaüt a végén. Én tehát csak magamra koncentráltam, és ez most egy bronzérmet ért.

Akkor a taktika csak annyi volt, hogy nem a helyezésre mész, hanem az időre? Pedig a nagyobb versenyek esetében mindig azt mondják, hogy inkább a helyezés számít, és nem az idő.

Valóban így van, de nekem inkább a tempó tartása vált be a siker kulcsaként. Amikor Londonban 12. lettem 20 km-en a világbajnokságon, akkor is pont ezt csináltam. Az edzéseken is ezt gyakoroljuk. Tisztában vagyok azzal, hogy mit tudok, és nekem ez jobban fekszik, mint a lassú kezdés és gyors befejezés.

Téged hogyan érintett, hogy a világbajnokságon a kontinensviadal közelsége miatt nem tudtál elindulni?

Már elég korán eldöntöttük az edzőmmel, hogy az Európa-bajnokságra fogunk koncentrálni. Voltak gyaloglók, akik bevállalták, hogy az egyiken 20 km-en, a másikon meg 35 km-en állnak rajthoz, de mi nem mertük ezt meglépni a távoli helyszín, meg az átállás nehézsége miatt sem. Amikor elkezdődött a világbajnokság, akkor azért egy kicsit fájt a szívem, hogy nem lehetek ott, hiszen 2011 óta szinte mindegyiken indultam, de utólag helyesnek bizonyult a döntés.

Eddig 20 km-en, most pedig az új versenytávon, a 35 km-en gyalogoltál. Mennyiben volt másabb az új távon versenyezni, mennyiben volt másabb erre felkészülni?

Alapozáskor már korábban is előfordult, hogy egyszer-kétszer 35 km-ig is elmentünk. Ami most más volt a felkészülésemben, hogy a lábam végig jól bírta a terhelést, és nem csak alkalmanként, hanem folyamatosan tudtunk hosszabb edzéseket végezni.

atlétika, gyaloglás, Madarász Viktória, európa-bajnokság,
Forrás: Getty Images

Mennyire szedte szét a mezőnyt, hogy most már 2 táv közül választhatnak a női gyaloglók is?

Nem lett jelentősen gyengébb a mezőny azzal, hogy a gyalogók egyik fele a rövidebbet, míg a másik a hosszabbat választja. Az első és második helyezett például majdnem ugyanazt az időt elbírják gyalogolni 35 km-ig, mint amilyen tempóban 20 km-en mennek. Ők mondjuk tényleg kiemelkednek a tömegből, annyival jobbak, de a többiek esetében már sűrű a mezőny.

2011 óta szinte minden világversenyen indultál, mennyire járult hozzá ez a fajta tapasztalat a mostani sikeredhez?

Szerintem a challenge versenyek sokkal több tapasztalatot adtak, mert jelen van a teljes nemzetközi mezőny, azonban nem tétversenyek. Lehet felszabadultan versenyezni, a hibázás lehetősége is belefér, lehet kísérletezni a taktikával és a tempóval.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft

És lehet a mostani eredményeket még fokozni? Milyen céljaid vannak még a jövőre nézve?

Az időeredményeket tekintve mindenféleképpen van még hova fejlődnöm, vannak még terveim. Most a fő célom természetesen, hogy a jövő évi budapesti világbajnokságon a lehető legjobb teljesítményt tudjam majd nyújtani.

Több mint egy évtizede képviseled hazánkat a világversenyeken, a sok edzéshez honnan veszed a motivációt? Nem fáradtál még bele a sok munkába?

Valóban nagyon sok munkával és lemondással jár a versenyekre való felkészülés. Sokszor nem mehetek oda, ahova szeretnék, vagy nem tehetem azt, amit szeretnék. Engem azonban kárpótolnak a versenyeken elért helyezések ezekért a kellemetlenségekért. Nagyon szeretem ezt a fajta életstílust, és remélem sokáig lesz még lehetőségem folytatni a gyaloglást.