atlétika, világbajnokság, atlétikai világbajnokság, Budapest 2023

Egy évvel a rajt előtt bemutatták a budapesti atlétikai világbajnokság logóját

Forrás: atletika.hu
Pontosan 365 nap múlva, 2023. augusztus 19-én kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Ebből az alkalomból a szervezők rövidfilmben mutatták be a verseny logóját, amely nem más, mint Budapest látképének emblematikus részlete a Gellért-hegy tetején, a pálmaágat magasba tartó Szabadság-szobor.

A 14 méter magas karizmatikus nőalak a város szinte minden pontjáról jól látható, minden ide látogató találkozik vele. Nem véletlen tehát, hogy Budapest egyik fő jelképévé vált.

Karizmatikus nőalak, magasra tartott kezében pálmaág, a győzelem és a hősiesség jelképe, az ókori atléták jutalma. Jól jellemzi azokat a szuperhősöket, akik az atlétika pályán érnek el emberfeletti eredményeket.

Magyarország régóta híres vendégszeretetéről, mostanra viszont legalább olyan ismert világversenyek helyszíneként. Atlétikában hazánkban minden korosztályos és felnőtt világversenyt megrendeztek már, kivéve a most soron következő szabadtéri világbajnokságot. Azt a versenyt, amely a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye és több mint egymilliárdan követik a híreit.

Budapest új látványossága az épülő új Nemzeti Atlétikai Központ, amelynek éppen mostanra bontakozott ki végleges formája: a sportok királynőjének koronája. Ez a minden igényt kielégítő komplexum lesz a magyar atlétika régóta vágyott otthona és egyúttal a régió atlétikai központja, ezzel máris megteremtve a világbajnokság egyik fontos hagyatékát. Különlegessége, hogy nem csak a versenysport, hanem a város lakosságának is fontos létesítménye lesz, hiszen végső állapotában a stadion felső szintjén elhelyezett futókörön, dunai panorámával a háttérben lehet majd sportolni, kikapcsolódni.

„Egy évvel a startpisztoly eldördülése előtt büszkén mondhatom, hogy a szervezés kitűnően halad és alig várjuk azt a megtiszteltetést, hogy vendégül láthassuk a világ atlétikáját, a több mint 200 résztvevő ország versenyzőit, a több százezer szurkolót, valamint megmutathassuk hazánkat és ezt a csodálatos sportágat minden érdeklődőnek világszerte” – mondta Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

„Örömmel vette át a váltóbotot a magyar szervezőbizottság Oregontól, mert az idei világbajnokság és a tokiói olimpia után ismét bebizonyosodott, hogy sikerkorszakát éli és még feljebb tart az atlétika. Ez rendkívül fontos, hiszen az atlétika, amely az olimpia legnépszerűbb sportága, minden mozgásforma alapja, az egyetemes sport jelképe, óriási hatással van a felnövő generációkra” – tette hozzá Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft

A magyar atlétika is újra sikeres, Halász Bence hatalmas egyéni csúccsal, 80,92 méteres dobással ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben a müncheni Európa-bajnokságon, Madarász Viktória pedig bronzérmes lett 35 kilométeres gyaloglásban. Ezen kiemelkedő sikerek mellett nagy számban jutnak ki világversenyekre és végeznek dobogós helyeken utánpótlás versenyzőink is.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség