spartathlon, ultrafutás, koronavírus

Elmarad az idei Spartathlon

Forrás: Szász Norbert
A szervezők szűkszavú közleménye tegnap jelent meg a hírrel kapcsolatban.

A Görög Kulturális és Sportminisztérium szeptember 1-jén tett bejelentését követően vált egyértelművé, hogy minden óvintézkedés és igyekezet ellenére nem lehet megrendezni az idei eseményt. A bejelentés értelmében szeptember 1-től 100 főnél nagyobb szabadtéri sportesemény nem szervezhető az országban. Bár a Spartathlon nem tekinthető klasszikus értelemben tömegrendezvénynek, de az indulói létszám jóval meghaladja a 100 főt.

Maráz Zsuzsanna kétszeres Spartathlon győztes a hírről értesülve így írt közösségi oldalán: „A Spartathlon nekem nem ott kezdődik Athénban, a kivilágított Akropolisz lábánál, hanem már tavaly november 1-én kezdődött, amikor eldöntöttem, hogy újra elindulok azon az úton. Már hetek óta jöttek a rossz hírek, de én megfogadtam, hogy a végsőkig kitartok és nem engedem el az álmom. … Soha ennyit nem edzettem és soha nem voltam még ilyen formában, de a COVID elvette a lehetőséget. Idén nem lesz Spartathlon.”

Maráz Zsuzsa, spartathlon,
Forrás: Szász Norbert

Podcastjaink állandó szerzője, a tavalyi évben 5. helyen befutó Simonyi Balázs, aki a Spartathlonról készítette „Ultra” című filmjét Nem azé, aki fut elnevezésű blogjában hosszú posztot szentelt a témának, amiben azt írja: „…az International Spartathlon Association non-profit szervezet, nem lehet tartaléka, megmaradt bevétele. Ő valóban csak abban érdekelt, hogy a hagyományt és a szellemiséget továbbörökítve megrendezze a versenyt. Nem nyerészkedik, nem él a versenyszervezésből. Ennek ellenére mindent megtett, hogy legyen verseny.”

Sokféle szigorítást fogalmaztak meg a Spartathlon szervezői az elmúlt hónapokban annak érdekében, hogy lebonyolítható legyen az esemény. Többek között friss negatív koronavírus tesztel kellett volna, hogy rendelkezzenek a futók és csapatuk tagjai a verseny előtt. A startvonalon maszkot kellett volna viselniük. A frissítőpontokon limitálták az egyszerre jelenlévő futók létszámát. A célban, Spárta főterén nem érinthették volna meg Leonidasz király szobrának lábát a futók. De annak is egészségügyi okai voltak, hogy a visszalépő futók helyére nem engedtek várólistás indulókat a mezőnybe. A külföldi, főleg Európán kívüli futók számára nem igen volt lehetőség az indulásra, a repülőjáratok törlése és a kötelező karanténok miatt.

spartathlon, Bódis Tamás
Forrás: Spartathlon weboldal
Bódis Tamás, a Spartathlon tavalyi első helyezettje, a második magyar férfi, aki megnyerte ezt a kultikus ultrafutóversenyt, idén is indult volna.

Idén 29 év után indult volna a Spartathlonon Bogár János is, aki eddig egyetlen egyszer teljesítette az Athén és Spárta között lévő 246 km-es távú ultraversenyt, ám akkor első helyen ért célba. Illetve a Spartathlonon háromszoros győztes, kétszeres harmadik helyezett Lubics Szilvia is nevezett idén két év kihagyás után, ám Szilvi a napokban még azt posztolta közösségi oldalán, hogy sarokcsont-gyulladása (és a vírushelyzet) miatt még nem döntötte el, hogy ténylegesen rajthoz áll-e.

2016-ban a Runner's World egyik állandó fotósa, Szász Norbert jelen volt a Spartathlonon a fényképezőgépével. A fotóiból készült galériát itt nézhetitek meg: