Borítókép: Hatóanyagok, amik segítenek kigyógyulni a sérülésekből

Hatóanyagok, amik segítenek kigyógyulni a sérülésekből

Forrás: Getty Images
Sok estben a jegelés és pihentetés vagy egyéb terápia mellett érdemes segítségül hívni néhány hatóanyagot is!

Fáradásos törés

Akkor fordul elő, amikor valaki túledzi magát és nem fokozatosan növeli a terhelést. Ilyenkor az izmok már annyira fáradtak, hogy a stressz átkerül a csontokra is.

Ebben az esetben a kalcium és a D-vitamin a két legfontosabb hatóanyag, amit érdemes nagyobb mennyiségben a szervezetbe juttatni. Ha fáradásos törésed volt, napi 1000mg kalcium fogyasztása javasolt, és ha ezt ételből szeretnéd bevinni, akkor válaszd a brokkolit, spenótot, tejet, szóját és narancsot. A D-vitamint pedig főként tengeri halakban, tojássárgájában és gombában találod meg, de érdemes orvossal beállítani a megfelelő mennyiséget.

Térdműtét

Mindegy, hogy pontosan milyen térdműtéted volt, ugyanazokra a tápanyagokra van a legnagyobb szükséged.

A legnagyobb szükséged ebben a helyzetben ugyanis fehérjére, kollagénre és cinkre van! Egy kutatás szerint műtét után, ha nem is mozoghatsz 7-9g proteinre van szükséged testsúlykilogrammonként, amit bejuttathatsz húsokból, halakból, hüvelyesekből, teljes értékű gabonákból, vagy magvakból. A húsban a kollagént is megtalálod, ahogy a cinket is, de érdemes szétnézni a táplálék-kiegészítőknél!

Achilles-ín- vagy talpi bőnye gyulladás

Ezek a gyulladások is legnagyobb esetben a túlterhelés hatására alakulnak ki.

A legjobb ilyenkor antioxidánsokban gazdag ételeket és egészséges zsírokat fogyasztani. Mivel ez előbbiek harcolnak a gyulladásokkal, az utóbbiak pedig az inak legjobb táplálói. Az erős színű zöldségekben és gyümölcsökben van a legtöbb antioxidáns, mint a sötét zöld levelekben, áfonyában vagy céklában. Egészséges zsírt pedig az avokádóban, halakban és magvakban találsz.

A combhajlító húzódása

Ez az egyik leggyakoribb izomfájdalom futóknál. Lehet az oka túlterhelés, de akár egy rossz lépés is.

Jó, ha feltöltekezel BCAA-val (elágazó láncú aminosavak: leucin, isoleucin és valin), ami szuperül táplálja az izmaidat (egyébként a keményebb résztávos és erősítő edzéseken egyébként is ajánlott a fogyasztása táplálék-kiegészítő formájában (általában por állagú és vízben kell feloldani)