Borítókép: A futók leggyakoribb sérülései: a fáradásos törés

A futók leggyakoribb sérülései: a fáradásos törés

Ellentétben az elcsúszás, elesés következtében bekövetkező töréssel, a fáradásos törés a csontot érő, ismétlődő nagy terhelés eredményeként jön létre – legtöbbször a sípcsontban, a lábközépcsontokban és a saroknál. Egyike a legkomolyabb sérüléseknek, a megkérdezett olvasóink 6%-a élte át tavaly.

Ki veszélyeztetett?
 Mindenki, aki túledzi magát. A csontoknak is szükségük van a terhelés utáni pihenőre. Ha túl gyorsan növelted az időtartamot, az intenzitást és a tempót, nem lesz idejük megfelelően újjépíteni magukat. Nőknél gyakoribb a fáradásos törés, náluk is főleg a nem megfelelő táplálkozás és tápanyagbevitel, valamint az alacsony ösztrogén szint következtében. Szerencsére preventív szerepe van a saját testsúlyt megmozgató edzéseknek, azaz tréningezhető. „Minél régebb óta futsz, annál kisebb az esélye,” mondja Dr. Price.
Kifuttatható-e a dolog? Nem. Körülbelül 8-16 hetet kell teljesen kihagynod – függően a törés súlyosságától és helyétől. A testsúlyt tartó csontok esetében pl. lábfej, hosszabb lesz a gyógyulás mint mondjuk a sípcsontnál. Ha a ráedzettél, mert nem ismerted fel, még jobban el fog húzódni, mondja Merrill. Minden terheléses feladatot hagyj ki, viszont úszni, medencébe futni elmehetsz.
Gyógyítsd meg!
 Figyelj a tested jelzéseire. „Ha már panaszmentesen tudsz járni, megpróbálhatod apró adagokban a kocogást,” mondja Dr. Price. “De azonnal vissza kell venned, amint a fájdalom újra jelentkezik. Alapvető fontosságú, hogy a kilométereket lassan emeld – csak egy pár perces futással kezdj!”
A visszaesés megelőzése A csontsűrűség javítható súlyzós tréninggel megfelelő kalóriabevitellel és tápanyagokkal. Úgy tűnik a felület, amin edzzel, nem igazán számít.” Hiába tűnik logikusnak, hogy egy füves terület jobbat tesz a lábadnak, mint a az aszfalton futás, tanulmányok mindezt nem támasztották alá,” mondja Dr. Price.
Profi tanácsok: 
Vannak olyanok, akik a fáradtságos törésük ellenére kondiban tudják magukat tartani vízben futással. “Miután ez történt Deena Kastor lábával egy 2008-as versenyen, a sportolónő kihagyott 6 hetet,” mondja Dr. Price. “Medencében edzett ez idő alatt.” Majd felgyógyulása után 2009-ben 2:28-at futott a chicagói versenyen.
Csekkold, hogy javul a csontod!
Állj meg!
A fájdalom felerősödik futás közben. De nem csak mozgás közben, még egy helyben állva is fáj.
Óvatosan! 
Itt nincs középút: csak a piros vagy a zöld zóna létezik.
Menj futni!
 Ha teljesen panaszmentes a futásod és akkor sincs fájdalmad, amikor egész nap talpon vagy!