Borítókép: "Egy hétig minden reggelire avokádót ettem, és érdekes dolog történt a testemmel!"

"Egy hétig minden reggelire avokádót ettem, és érdekes dolog történt a testemmel!"

Főszerkesztőnk saját bőrén tesztelte a dolgot!

Helló, Brigi vagyok, avokádó-függő. Egyszerűen imádom az ízét, így hetente több alkalommal fogyasztom salátába kockázva, quacamole-ként vagy csak szimplán, magában. Nemrég viszont olvastam egy érdekes tanulmányt, amelyben az avokádóról is szó esett, mint a legtápanyagdúsabb gyümölcs, és annak megannyi jótékony hatása. És arról is írtak, hogy ha minden egyes nap fogyasztjuk, gyorsan érezhetőek a jótékony hatásai. Így kipróbáltam, hogy egy hétig minden reggel avokádót reggelizem (egyik nap az ebédhez is becsúszott 3 szelet), hogy vajon tényleg tapasztalok-e bármi változást?

Először is, íme pár adat:

Az avokádó 73%-a víz, 15%-a zsír. 8,5%-a szénhidrát, 2% pedig fehérje. 100 grammonként 160 kalóriát tartalmaz, ami magasnak tűnik, de mivel sok rosttal van tele, fogyókúrába is beilleszthető!

De mondom is, mit tapasztaltam:

  • Már az első naptól éreztem, hogy mennyire jól eltelít! Nagyon koránkelő vagyok, általában reggel sportolok, így sok idő telik el a reggeli és ebéd között (azért tízóraira mindig bekapok valamit). De szinte minden nap úgy várom az ebédet, mint a messiást! Máskor sem üres kalóriákat ettem reggelire (többnyire zabkását szoktam, kölest vagy teljes kiőrlésű kenyeret), viszont egyiknél sem éreztem azt a jóllakottságot, mint az avokádó esetében!

  • Télen könnyen kiszárad a bőröm, de úgy látszik jót tett a belső táplálás, mert 4-5 nap után azt éreztem, hogy már messze nem olyan rossz a helyzet, mint szokott lenni. Az egészséges zsírok nem csak energiát adnak, eltelítenek, de a bőrt is táplálják. (Ja, és amúgy az ízületeknek is jót tesznek, ami a futások mellé kifejezetten jól jön!)

  • Magas ásványi anyag tartalommal bír az avokádó, több kálium van benne például, mint egy banánban. Mivel a téli időszak közepén-végén, az emberek általában kezdenek már beleesni a tavaszi fáradtság tüneteibe, amit főként ezekkel az anyagokkal lehet orvosolni, én szuperül feltöltöttem magamat! Kirobbanó formában is vagyok, bár sokszor nehéz megállapítani, hogy az avokádó-evéstől van-e, én valamelyest ennek tudom be.

  • A benne található anyagok hangulatjavító hatással is bírnak, nem tudom, ez mennyire látszik, de talán kevesebbet vagyok grumpy, mint korábban... Ha nem hiszed, kérdezd meg a munkatársaimat vagy a pasimat!

És, ha kíváncsi vagy, miket ettem avokádós reggeli gyanánt, íme: