nyújtás,combhajlító

Mindig a combhajlítód sérül edzés közben? Van megoldás

Forrás: getty images
A futóknál a combhajlító izom kifejezetten sérülékeny pont, nem véletlenül: edzés közben végig dolgozik, és ha úgy futsz, hogy alapvetően nincs is megfelelő állapotban ez a terület, akkor még nagyobb bajt csinálsz.

A combhajlító izom sérülése futóknál nagyon gyakori: ez az izom halad a combod hátulján, hajlítja a térdet, az emelkedőn futáshoz pedig kifejezetten fontos, hogy jó állapotban legyen ez a terület. Könnyen sérül, ha túlságosan meg vannak rövidülve az izmok, de akkor is, ha túl laza vagy, ráadásul a környékbeli izmok is tudnak épp olyan fájdalmat produkálni, hogy azt hiheted, szinte állandóan fáj a combhajlítód.

Az első és legfontosabb dolog definiálni a fájdalom forrását, megnézni, hogy biztosan a combhajlítód sérült -e le, mert a kezelést csak ez után érdemes elkezdeni.

A combhajlító izom sérülésére a következők utalnak:

  • duzzadás
  • fokozott izomtónus
  • nyomásérzékenység
  • térd nyújtásakor, majd behajlításakor erős fájdalomérzet.
combhajlító,sérülés
Forrás: Getty Images

Erősítsd meg ezt a területet!

Ha a jelek egyértelműen a combhajlító sérülésére utalnak, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy eszedbe se jusson túlnyújtani ezt az izmot, mert ezzel csak árthatsz neki.

Egy ideig érdemes pihentetni ezt a területet, utána viszont komolyan meg kell erősíteni itt az izmokat:

  • Combhajlító gép minden konditeremben van, akár az egylábas technikát is kipróbálhatod a súly visszaengedésekor, a lényeg az, hogy erősödjön a terület.
  • A híd póz is tökéletes az erősítéshez, pláne úgy, ha a talpaidat a talaj helyett a fitballra helyezed, a csípődet megemeled, a karok a test mellett vannak, majd lassan előregurítod a labdát, és vissza.
  • Nyújtó gyakorlatokat is fontos végezni, és az SMR hengerrel is vannak olyan technikák, amik kifejezetten a combhajlítókat masszírozzák át.
  • Időnként érdemes masszőrrel is konzultálni, és a gyógyult izmokat vele is átdolgoztatni.

Tanulj meg helyesen futni!

Van még egy dolog, amire sokan nem gondolnak, pedig könnyen okozhatja a combhajlítók állandó sérülését, ez pedig a rossz futótechnika. Ha ugyanis a talpad rosszul gördül a talajon - számold csak ki, egy kilométeres futásnál hányszor éri a talajt a talpad - az hatással van a hátadra, az idegrendszerre és a combizmokra is. Így ha úgy érzed, ez is okozhatja a problémát, érdemes egy szakember, mondjuk egy futóedző véleményét kikérni, és megtanulni helyesen futni!