Szabó Győző,futás

Szabó Győző: Nekem a futás a körforgás, a mozgás, a továbblépés

Forrás: Szabó Győző
A magyar színész életében a kezdetektől szerepet játszik a futás: alföldi gyermekként nem egyszer futotta végig a napjait, később pedig ez volt az egyik dolog, ami segített számára kigyógyulni a függőségeiből. Nem csoda, ha örökké hálás lesz szenvedélyének, amit azóta is szinte minden nap űz.

Mióta futsz?

Gyermekkorom óta: alföldi gyermekként volt, hogy végigfutottuk a napunkat, futottunk, amíg el nem értük a horizontot… Ez azóta is így van, anno pedig Csernus Imre mellett a futás volt az, ami mentálisan és fizikailag is visszabillentett a valóságba.

Mi az eddigi legnagyobb sikered?

Tavaly ősszel lefutottam a félmaratont Szigligeten, 2 órán belül. Ez nekem nagy siker volt, és állítólag első félmaratonra nem is rossz ez az idő. Amire figyelnem kellett, az a timing: ha túl erős a kezdés, azzal sok mindent elrontok. Nekem szinte fájdalmas tartani a laza, kocogós tempót, de tudom, hogy egy ilyen távnál erre van szükség. Idén is tervezek egy félmaratont lefutni, előtte viszont kicsit rehabilitálnom kell a térdemet. A teljes maraton viszont érdekes módon sosem motivált – azt már nagyon soknak érzem.

Szabógyőző,futás
Forrás: Szabó Győző
Győző és barátja,Molnár Áron a Szigligeti Félmaraton után szeptember 4-én

Hogy néz ki egy futásod?

A félmaraton előtt sokat futottam terepen, egyébként futópadon edzek. Itt viszont nagyon változatosan: van, hogy sprinteket csinálok, vagy 20 percig egy interval edzést, de szoktam csak lazán 90 percet is kocogni. Abszolút mindenevő vagyok, gyakran variálok, hogy ne unjam meg! Most pedig már a pulzusomat is mérem közben, és élvezem, mennyi új technológia van már a futásban is. Izgalmas számomra, hogy mára mennyit változott ez a sport akár csak a 10 évvel ezelőtti dolgokhoz képest!

Mi ad neked ez az edzés?

Levisz alfába – és ez nagyon kell! Egyébként élvezem a futás nyújtotta nyugodtságot, stresszmentességet is. Plusz számomra a sport függőség is: szinte mindig van kedvem hozzá, vagy ha mégsem, az első pár perc után simán átbillenek. De ha tényleg nagyon nincs kedvem edzeni, akkor nem megyek.

Szabó Győző,félmaraton
Forrás: Szabó Győző

A keresztedzésekkel hogy állsz?

Egy edző barátom régen óva intett attól, hogy csak egyetlen dolgot sportoljak. Így igyekszem annyi mást sportolni, amennyit lehet: nálam a kedvencek a ping pong, a fallabda, a crossfit, de van, hogy biciklizem, nyújtok vagy jógázom.

Mennyire figyelsz az étkezésedre?

Sokszor eszem keveset – nálam ez válik be!

Mit gondolsz, meddig fogsz majd futni?

A sport az, ami fiatalon tart: ha ezt nem csinálom, akkor vesztettem el a játszmát a Jóistennel.