félmaraton,félmaratoni felkészülés

A félmaratoni felkészülés 9 alapszabálya

Ha már eldöntötted, hogy belevágsz a félmaraton lefutásába, már csak egy jó felkészülési stratégiára van szükséged. Szilágyi Tibi, az ENSPORT kiemelt futóedzőjének jótanácsai következnek:

A félmaraton az a táv, ami már hosszú annyira, hogy speciális felkészülést igényeljen, de még nem olyan gyilkos a táv, hogy csak a laza vagy alacsonyabb intenzitású futások kaphassanak szerepet a felkészülésben.

Ez azt jelenti, hogy itt már taktikai és frissítésbeli elemeket is alkalmazhatsz a felkészülésben még kezdő szinten is, valamint elegendő mennyiségű futás kell a teljesítéshez ahhoz, hogy különböző edzésmódszereket is ki tudj próbálni.

futás,edzés,felkészülés

A táv ebből az átmeneti jellegéből kifolyólag a sportoló igényeinek, lehetőségeinek és céljainak megfelelően a felkészülés az óvatos, egyenletes tempójú kilométer-növeléstől egészen a kemény edzéseket felvonultató munkáig változhat. Beszélhetünk itt résztávokról/intervall edzésekről, dombozásokról, fartlekről vagy a közkedvelt tempófutásról.

Ahhoz azonban, hogy bármelyik megközelítéssel (laza kilométergyűjtés vagy agresszívabb futások alkalmazása), vagy azok átmenetével sikeres legyél, mindenképp be kell tartanod a következő 9 fontos szempontot:

  1. Tűzz ki reális, elérhető célt, ami nem teszi küszködéssé a felkészülést, nem fog sérülést okozni!
  2. Eddz rendszeresen! Ne kövessen pár átfutott napot 1 hét kihagyás, mert akkor folyton mindent előröl kell kezdened.
  3. Az edzések hosszát és intenzitását csak fokozatosan emeld! Akkor kezdj nehezebb és hosszabb munkába, ha már 1-2 hétig tudtál a megelőző szinten gond és túlzott fáradtság nélkül futni.
  4. Ne akarj minden edzést egy hétbe besűríteni, és ne pakold az edzéseket se a hét egyik felére, míg a másik fele üres. Így túlterheled magad az edzős napokon, míg a futások hatása részben elvész az üres időszakban.
  5. Sose mérd magad máshoz! Csak a saját fejlődésed és fáradtságod üteme mutassa, milyen tempóban haladj a felkészüléssel.

A TOVÁBBI 4 PONTÉRT KATTINTS IDE!