futás,félmaraton,felkészülés

Félmaraton: Mielőtt belevágnál…

Rajta van a bakancslistán? Kacérkodsz a gondolattal, hogy lefutod? Mielőtt belevágnál, az ENSPORT kiemelt futóedzője, Szilágyi Tibi elárul pár fontos tudnivalót!

A félmaraton az a klasszikus hosszútávfutó-szám, ami előbb utóbb a legtöbb futásnak veselkedőt magába szippantja a maga 21,1km-es távjával. Népszerűségéhez hozzájárul minden szinten, hogy a hossz teljesítése már önmagában kihívás, de közben még olyan tempóval is megfutható egy amatőr futó számára is, ami tényleg a gyorsaság érzését kelti. Mindemellett azzal, hogy a maraton távjának csak a fele, kevesebb készülést és kisebb sérülési veszéllyel jár.

ensport,félmaraton
A szerző tudja miről beszél (balra). Több félmaratont és maratont futott, és még több futót készített fel ennél hosszabb távokra is!

Fontos azonban, hogy sosem szabad előképzettség nélkül nekiugrani. Bár az intenzitása kezdetben nem tűnhet vészesnek annak, aki csak az első teljesítésére készül, de a rendszeres, lábat érő terhelés, amit az edzések és maga a verseny is jelent, könnyedén okozhatnak fáradásból vagy túlterhelésből adódó sérülést, ha a kellő alapok hiányoznak. Így inkább élvezd az első teljesítésig vezető utat, mint beleugorj egy kétes kimenetelű vállalkozásba.

Minden esetben érdemes tehát végig járni egy 5 majd 10km-es versenysort a félmaraton előtt, hogy kiismerd a tested, lásd, mekkora különbség van az egyes távok között, és adj elég időt magadnak hozzászokni a terheléshez, miközben motiválod is magad azzal, hogy tudod: már a tarsolyodban van egy rövidebb táv. De hasznos dolog ez akkor is, ha már nem az első félmaratonodat futod. A félmaratoni sebességnél gyorsabban futott rövidebb távok tökéletes felkészítő versenyek a 21 kilométerre.

A felkészülés során ahogy az egyre hosszabb versenyekre történő felkészülés során a sebesség csökken, az izmoknak egyre fontosabbá válik a zsír-anyagcseréje és a zsírok valamint szénhidrátok úgynevezett aerob módon történő elégetése, amely a leggazdaságosabb, ámde egy lassú energianyerési folyamat. Ez áttételesen a testsúly karbantartásban is segít.