vakcina, oltás

Oltás után edzeni: mit javasol a sportorvos és a futóedző?

Forrás: Getty Images/Ekaterina Goncharova
A koronavírus elleni oltás jelenleg az egyik legfontosabb téma - de tisztában vagy azzal, mire kell figyelni, ha sokat sportolsz? Egy sportorvos, háziorvos és egy futóedző válaszolt a kérdéseinkre.

Dr. Molnár Dóra háziorvos, sportorvos

Dóra szerint mindenek előtt fontos leszögezni, hogy alapvetően ezekre a kérdésekre nincs hivatalos előírás, egyik vakcina előirata sem tartalmaz olyan kikötéseket, hogy az alkalmazás előtt vagy után célszerű kerülni az edzést. Amiket mégis érdemes figyelembe venni, azok a következők:

Ne terheld magad túlságosan!

,,A vakcináció célja, hogy az oltóanyag megfelelő immunválaszt váltson ki a szervezetben, hiszen ennek az immunválasznak köszönhető későbbiekben a védettség. Éppen ezért célszerű, hogy olyan állapotban legyen a szervezetünk az oltás felvételekor, valamint az azt követő napokban, hogy ez az immunválasz a lehető legoptimálisabb formában tudjon lezajlani. Az intenzív edzésterhelés átmenetileg legyengíti az immunrendszert, tehát az oltást megelőző és azt követő 1-2 napban végzett intenzív edzésterhelés kerülendő (hogy kinek mi számít intenzívnek, az az egyéni edzettségi állapottól függ, de semmiképpen ne időzítsünk erre az időszakra a megszokottnál nagyobb intenzitású vagy időtartamú edzést)."

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Fontosak a reakciók!

,,Az oltást követően egyénileg változó mértékben és formában kialakulhatnak oltási reakciók. Ez a szervezet válasza az oltóanyagra, ami teljesen normális jelenség, néhány nap alatt ezek a tünetek teljesen megszűnnek. Ezek a panaszok szokványos láz- és fájdalomcsillapítókkal jól kezelhetők. Van, aki semmit nem érez az oltás napján és az azt követő napokban, ez nem jelenti azt, hogy nála nem alakul ki megfelelő védettség.

A normális oltási reakciók a következők: fájdalom a beadás helyén (a felkar izomzatában): ez átmenetileg, akár napokig is akadályozhatja vagy nehezítheti az edzésmunkát. Levertség, erőtlenség, aluszékonyság, "mint amikor valami bujkál bennünk" hidegrázás, hőemelkedés, láz (csak az első 1-2 napban normális jelenség!) fejfájás.

Fontos, hogy az oltási reakciók sosem azonnal a beadás után jelentkeznek, hiszen ezek a szervezet normális válaszreakciói, amiknek kialakulásához idő kell (általában 8-12 órával a beadás után kezdenek jelentkezni).

Az oltás napján ezért célszerű pihenőt tartani. Ha oltási reakció nem jelentkezik, vagy ezek a tünetek elmúltak, akkor vissza lehet térni a megszokott edzésmunkához."

futni, oltás,
Forrás: Juan Carlos Rivera/Unsplash

Sipos Fanni futóedző

Oltás után mikor javaslod az edzést?

Az oltástól eltelt pontos napot, órát nem fogok tudni mondani, hiszen mindenkire máshogy hat az oltás. Van, aki magas lázzal reagál, míg más meg sem érzi. Ahogy az edzésterv írásnál, így itt is nagyon fontos az EGYÉN. Oltás után azt szoktam kérni a sportolóktól, hogy szóljanak amikor újra jó erőben vannak és ismét edzenének. 2 nap eddig mindenkinek kellett az oltást követően pihenőnek, de volt olyan is, akinek közel 2 hét volt ez az időszak. Nem ezen a pár napon fog múlni a csúcsforma, hagyjuk pihenni a szervezetet az oltást követően.

Az oltás utáni első edzéseken mire kell fókuszálni? Vannak esetleg tiltott, nem javasolt gyakorlatok? Figyelni kell az intenzitásra?

Az oltás utáni első edzős héten csak laza átmozgató, alacsony intenzitású edzéseket írok a sportolóknak. Olyan edzéseket javaslok, amik a komfortzónán belül vannak. Ha ezeket az edzéseket az oltás előtti, megszokott pulzus-tempó arányokkal le tudják hozni, akkor következő héten már újra bátrabban merem terhelni őket.

Már több vendéged oltottan edz - mi az általános tapasztalat velük kapcsolatban?

Azt láttam, hogy akik edzésről edzésre is gyorsan regenerálódnak, azok az oltást is gyorsabban, 2-3 nap alatt heverik ki. Volt olyan eset, amikor egy sportoló nem tudatta velem, hogy oltást kap. Oltás után 2 nappal kiment lefutni az edzését (ami egy laza futás volt), emelkedő pulzus mellett fájdalmat érzett a szívében. Azóta nincs baja, de nagyon fontos, hogy megadjuk a szervezetnek a megfelelő pihenőidőt.