futás előnyei, futás hatása, intenzív edzés, kardio edzés,

A magasabb intenzitású testmozgás évekkel meghosszabbíthatja az életet – derült ki egy friss tanulmányból

Forrás: Gary Butterfield / Unsplash
Persze a legtöbb mozgásforma önmagában is nagyon hasznos, ám ha ezeket kiegészíted olykor erősebb edzésekkel, további előnyökkel számolhatsz.

Ráadásul nem csekély előnyről van szó, hanem arról, hogy az életed hosszát növelheted meg, ha az edzések olykor erősebbek, intenzívebbek. Az állítást igazoló vizsgálat során 403 ezer felnőtt fizikai aktivitáshoz kapcsolódó adatait tekintették át, az adatokat 16 éven át gyűjtötték.

Azt találták, hogy azok, akiknél az intenzívebb fizikai aktivitás aránya a teljes testmozgáshoz képest nagyobb volt, minden okból alacsonyabbnak mutatták a korai halálozás kockázatát. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel élnek tovább, mint azok, akiknél nem volt intenzív mozgás a rutinjukban. Fontos, hogy ami a mennyiséget illeti, úgy tűnt, hogy a heti 150 perc (azaz 2 és fél óra) intenzív tevékenység adja a legnagyobb előnyt az egészség szempontjából.

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

NŐI LEGGINGS, MÉRET: S

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha M-es méretben keresed, ITT találod

Ha L-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

Azonban némiképp torzíthatja a kapott eredményt az a körülmény, hogy a vizsgálat során a testmozgás intenzitásának meghatározása egyéni bejelentés alapján történt, az érintettek nem használtak pulzusmérőt vagy aktivitásmérőt, így nem lehet objektíven megállapítani, hogy ténylegesen mennyire voltak kemények az edzéseik. A másik fontos vizsgálati körülmény pedig az volt, hogy az intenzív testmozgás definíciót kissé lazán határozták meg, ugyanis „legalább 10 percen keresztül tartó erős izzadással és légzési vagy pulzusszám-növekedéssel járó tevékenységről” van szó.

futás előnyei, intenzív edzés, kardio edzés,
Forrás: Fitsum Admasu / Unsplash

„Általában az intenzív sporttevékenység egyszerűen nagyobb javulást eredményez, mint a mérsékelt aktivitás olyan területeken, mint a kardiorespirációs állapot és a funkcionális képesség” – mondja a tanulmánnyal kapcsolatban Carol Mack orvos, fizikoterápiás szakember. Más tanulmányok is kimutatták már, hogy a magasabb aktivitási szint nagyobb mértékben javítja az oxigénfogyasztást, a vérnyomást és a testösszetételt. Ezek az előnyök a krónikus betegségek alacsonyabb előfordulásához vezethetnek, ami növelheti a korai halálozási kockázatot” - tette hozzá.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kardio edzéseket kell előnyben részesíteni, de azt igen, hogy ha inkább mérsékelt szinten zajló aktivitást végzünk (például jóga, pilátes), akkor hasznos, ha időnként intenzív mozgásformát, bármilyen kardió edzést is becsempészünk a rendszeres rutinba. Utóbbiak ugyanis a szív- és érrendszert, valamint a mozgásszervrendszert nagyobb mértékben megdolgoztatják, mint a mérsékelt aktivitás.

Például heti néhány HIIT-edzés elegendő lehet ahhoz, hogy az itt elhangzott előnyök megmutatkozzanak, tehát nem feltétlenül tempófutásban kell gondolkodni, viszont ennek hatására a futóteljesítmény is javulhat (azaz megerősödik a gyorsabb és erősebb futásokhoz szükséges izomzat). De az is jó, ha séta, túra közben 1-1 szakaszt direkt gyorsabban teszel meg.