koronavírus,járvány,tévhitek

5 hiedelem a koronavírussal kapcsolatban, amit jobb, ha elfelejtesz!

Forrás: Getty Images
Először is szögezzük le, hogy minden okunk és jogunk megvan ahhoz, hogy komolyan aggódjunk a koronavírus miatt. A cikk szerkesztésének idején a világméretű járványhoz kapcsolódóan 139 000 igazolt megbetegedést rögzítettek és 5 000 halálos áldozatot.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy jelen pillanatban befolyásolhatatlanná vált az egészségünk kérdése a koronavírussal szemben. Itt az idő, hogy a több száz hír és cikk, melyeket ebben a témában ránk zúdítottak, néhány fontos tényeit összeszedjük a helyzettel kapcsolatban.

1. Koronavírus hiedelem: szükség van az arcmaszkra

A COVID-19 kitöréséhez kapcsolódóan az arcmaszk több kontinensen elterjedt és a betegség szimbólumává vált, amely szinte bárhol viselhető, a csendes utcáktól a zsúfolt terekig. Ugyanakkor az arcmaszkok (amelyek jellemzően a szájat és az orrot fedik, de ezeket a területeket nem védik légmentesen) nem jelentenek biztonságos védelmet a vírussal szemben.

koronavírus,járvány,tévhitek,maszk
Forrás: Getty Images

A vírus átterjedhet a szemen keresztül, és a levegőben található apró részecskéken, úgynevezett aeroszolokon át bejuthat a maszk alá. A városban és bárhol barangoló emberek számára téves képzetet nyújt a maszk, vagyis maszkkal az arcon ugyanúgy elkapható a koronavírus. A maszk akkor nyújt némi védelmet, ha valaki náthásan, betegen kell, hogy emberek közé menjen és az erős köhögés, tüsszögés okozta kicseppenés, így csökkenthető. A legjobb védelem a vírussal szemben, ha nem tartózkodunk emberek között, sem kültéren, sem beltéren.

2. Koronavírus hiedelem: súlyos megbetegedéssel, esetleg halállal járó vírusfertőzés

Míg a hírek hallatán azzal sokkolódunk, hogy a koronavírus magas lázat és súlyos légzési elégtelenséget okoz, ami halálhoz is vezethet, Wuhan-ban, a vírus kiindulási pontján ma már csökken a fertőzöttek száma, illetve a kínai városban 70 000 olyan esetet rögzítettek, ahol a betegek meggyógyultak. A fertőzöttek 81 százalékánál a koronavírus enyhe tüneteket okozott, míg a fertőzött populáció 2,3 százaléka hunyt el a vírus következtében. Ez azt jelenti, hogy nem szabad pánikba esni, ám védekezni ellene igen, hiszen soha nem lehet tudni, hogy kinél okoz enyhe és kinél súlyos tüneteket, annak ellenére sem, hogy a statisztikák egyértelműen az idősebb, 60 év feletti korosztályt jelölik meg a vírusra nézve különösen veszélyeztetettként.

3. Koronavírus hiedelem: legalább 10 percig kell egy fertőzött személy közelében lenni ahhoz, hogy elkapjuk a vírust

A kórházi irányelvek általánosságban azt írják le, hogy a vírus „expozíciós” távolsága körülbelül 2 méter akkor, ha egy fertőzött tüsszent vagy köhög. Egészen rövid kölcsönhatás is vezethet fertőzéshez, illetve a vírussal szennyezett felületek tapintása, majd a száj, orr vagy szem érintése. Ugyanakkor, ha egy koronavírussal fertőzött beteg éppen nem mutat tüneteket (nem köhög vagy tüsszent), nem valószínű, hogy elkapjuk a fertőzést.

koronavírus,járvány,tévhitek,tüsszentés,köhögés
Forrás: Getty Images

Mindazonáltal fontos, hogy csak akkor érintsük meg az arcunkat, ha lehetőségünk volt a kezünket megmosni, vagy legalább is fertőtlenítőszerrel letisztítani. Potenciálisan minden olyan felületet, amelyen megtapadhat a vírus (boltban az áruk, tömegközlekedésen az ülőhelyek, kapaszkodók, sőt a cipőnk talpa, amelyet viseltünk), fertőzöttnek kell tekinteni.

4. Koronavírus hiedelem: a háziállatok is terjeszthetik a betegséget

Nem kell árgus szemekkel lesni a négylábú kedvenceket. Úgy tudják, hogy a kutyák és macskák nem terjesztik a koronavírust az emberekre.

koronavírus,járvány,háziállatok,tévhitek
Forrás: Getty Images

Egy konkrét Hong Kong-i esetnél megvizsgáltak egy kutyát, akinek gazdái vírusfertőzöttek voltak, ám az Állat-egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a kutya nem mutatta a betegség klinikai tüneteit. Nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák terjeszthetik a betegséget, vagy hogy a betegség az állat megbetegedését okozhatja.

5. Koronavírus hiedelem: a COVID-19 semmi más, mint influenza

A két vírus tünetei között van egyezés (magas láz, köhögés, torokfájás). Ám terjedése jóval agresszívebb, illetve a lefolyása is súlyosabb lehet egyes esetekben. Nem lehet és nem is szabad azonos módon kezelni a két betegséget. Ráadásul a koronavírus „profiljának” vizsgálatakor azt találták, hogy az influenzához képest sokkal súlyosabb halálozási arányt mutat.