koronavírus, covid, oltás, pandémia

Vajon hogyan befolyásolja a COVID-19 elleni oltás a sportolást?

Forrás: Antonio Garcia Recena / Getty Images
Fontos, hogy a vírus és az oltóanyag is gyorsan változó helyzeteket teremthetnek és minden esetben érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel a saját helyzetedről és állapotodról.

Ha úgy döntesz, hogy beadatod magadnak a koronavírus elleni oltást, felmerülhet a kérdés: hogyan érinti az oltás az edzéseket? Összeszedtünk pár kérdést a témához kapcsolódóan!

Milyen tünetekre számíthatsz az oltást követően?

Mint minden oltás, a COVID elleni oltásra adott reakciók is egyénileg eltérők lehetnek. Dr. Christine Firth belgyógyász szakorvos szerint a tünetek általában nem súlyosak, illetve sokan nem is tapasztalnak semmit az oltást követően. A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén kialakuló fájdalom, illetve olykor előfordulhat általános rossz közérzet: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz és ízületi fájdalmak. Ezek néhány órától, akár több napig is tarthatnak.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Hogyan változnak a tünetek az első és a második oltás után?

Dr. Kara Calhoun tüdőgyógyász azt mondja, hogy a második oltás után több ember számol be valamilyen kellemetlenségről, mint az első oltás után. Lehet akár az oltás helye is fájdalmasabb, sebesebb, kialakulhat fáradtság érzés, émelygés, ám ezek a tünetek nem kapcsolódnak a vakcina hatékonyságához.

Mennyit futhatsz oltás után?

Nem valószínű, hogy az oltás beadása előtt vagy azt követően történő futás befolyásolja annak hatékonyságát. A szakemberek ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy ha a szervezeted nem jelez semmi rendkívülit, nyugodtan futhatsz az oltást követően. A karok edzését illetően az a javaslat, hogy komolyabb izomfájdalom esetén oltást követően hagyjál ki pár erősítő edzést, különösen azokat a gyakorlatokat, amik során a karizomzat is dolgozik.

koronavírus, oltás, vakcina, pandémia, futás oltás után
Forrás: Mufid Majnun / Unsplash

Meglévő alapbeteg esetén megkapható az oltás?

A mögöttes egészségi állapot, például rák, elhízás vagy szívbetegség jelenléte még inkább felerősíti az oltás beadásának szükségességét, hiszen számos betegség nagyobb kockázatot jelent súlyos lefolyású COVID-19 fertőzésre, ezért ajánlott az oltás azok számára, akik erre jogosultak. Itt is fontos megjegyezni, hogy minden esetben háziorvossal, kezelőorvossal történő egyeztetés szükséges.

Nem kaphatják meg az oltást például azok, akinek súlyos reakciója van a vakcina bármelyik összetevőjével szemben, a második oltást pedig azok, akik az elsőt követően mutattak valamilyen túlérzékenységi reakciót. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint várandós vagy szoptató anyáknak, illetve 16 év alatti gyermekeknek nem javasolt az oltás.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Van az oltás beadásának bármilyen olyan hátránya, amit érdemes megfontolnia egy futónak, mielőtt az oltás mellett dönt?

Röviden: nincs. Az a kellemetlenség, ami az oltást követően a leggyakrabban felmerülhet elenyésző ahhoz képest, amit a koronavírus-fertőzés okozhat, illetve ami a terjedésével, terjesztésével jár. A második oltást követően 95 százalék, hogy nem kapod el a vírust, ez tekinthető eddig a legígéretesebb védekezési módnak a COVID-dal szemben zajló bő egy éves küzdelem során.