futás,farizom

Ezt csináld a futópadon, ha igazán kerek feneket szeretnél

Forrás: Getty Images
Eddig úgy gondoltad, hogy csak nagy súlyokkal és speciális gyakorlatokkal tudsz "popsira edzeni"? Pedig ha izmos, formás feneket szeretnél, azt futással is elérheted - eláruljuk, hogyan!

Rengeteg guggolás, kitörés nagy súlyokkal, sok fehérje és extra kalória? Bizony, ezek segítenek a méretes, izmos popsi elérésében, viszont ha te inkább a futást részesíted előnyben a súlyzók helyett, akkor se keseredj el - van egy gyakorlat, amivel elérheted a célodat, ez pedig természetesen a

hegymenet!

Becs Gentry edző, maraton futó és Rebecca Kennedy edző szerint a hegymenet tényleg csodát tesz a fenékkel, körülbelül annyira, mint egy jó push-up melltartó a mellekkel. Az ok az, hogy ha emelkedőn futsz felfelé, az ellenállás leküzdéséhez a farizmok és a combhajlítók dolgoznak a legintenzívebben, ráadásul ezek az izmok sokkal robbanékonyabbak lesznek az emelkedőre való futástól, mintha sík terepen futnál.

A szakértők egyébként hozzáteszik, a HIIT edzés is alaposan megedzi azt a területet, de az emelkedőn futás a legjobb választás, ha farizomra edzenél.

futás,farizom,edzés
Forrás: GettyImages

Mekkora legyen az emelkedő?

Persze felmerül a kérdés, hogyan is állítsd be a futópadot, milyen mértékű emelkedő az ideális?

Becs szerint, ha normál ütemben futsz, az emelkedő maximum 10 százalék legyen, sőt, ha spintekkel is edzi a klienseit, az edző csak 8 százalékos emelkedőket "használ". Ha viszont a futópadon valaki a tempós gyaloglást választja, az emelkedő lehet nagyobb, de csak addig csináld, amíg tökéletesen, szabályosan végre tudod hajtani a gyakorlatot, és nem támaszkodsz a futópadra.

Kezdőknek viszont fontos, hogy ne rögtön hegyre felfutással kezdjék a futópados edzést, hanem a sík terepről fokozatosan kicsit emelve ismerkedjenek a hegymenettel, majd mindig térjenek vissza a sík terephez. Ahogy magabiztsabban futsz felfelé, növelheted ebből is az adagot.

Rebecca szerint az is fontos még, hogy a hegymenetet előbb érdemes "fejleszteni", mint a gyors futást - ha egy kezdőről van szó. Mert egy emelkedőn történő gyaloglás is nagyon hatékony ám, pláne a farizmok számára!

Az emelkedőre futás vagy a séta a hatékonyabb?

Becs szerint abszolút az edzettségi szinttől függ, hogy sétálj vagy fuss emelkedőre, de kettő kombinációja minden edzettségi szinten elég hatékony. Fontos, hogy helyes legyen a technika, feszítsd a core izmokat, a karok a test mellett legyenek, és ne hagyd, hogy a fáradtságtól szétessen a mozgásod.

Szóval már csak az a kérdés, mikor kezded el a popsit futással edzeni: ha pedig nincs kedved a futópadhoz, bátran keress a környéken egy dimbes-dombos területet - megéri!