Borítókép: Eddz fenékre, hogy elkerüld a sérüléseket!

Eddz fenékre, hogy elkerüld a sérüléseket!

Forrás: Europress
A valószínűleg nálad is jól bevált farizom gyakorlatok – mint például a guggolás vagy kitörés – valójában csak a fenék legnagyobb, izmát, a gluteus maximust (nagyfarizom) erősíti, miközben érintetlenül hagyja a fenék oldalán húzódó, a medence stabilitásáért felelős középső farizmot.

Ám ha ez az izom gyenge, vagy egyáltalán nem dolgozik, az lábmunkád kárára válhat. Hogy megelőzd a bajt, hetente 1-2 alkalommal csináld végig Erika Mundinger fizikoterapeuta aktiváló-erősítő rutinját.

Csípőemelés zsámolyon

Jobb lábbal állj a zsámolyra, másik lábad lógasd le, hogy csípőd jobb oldala oldalra mozduljon. Jobb csípődet felfelé mozdítva emelkedj úgy, hogy bal lábad a zsámoly fölé kerüljön. (Lábanként 3x10 ismétlés)

Hídtartás

Térdvonalad felett húzz gumiszalagot lábaid köré és feküdj a hátadra. Térded kifelé tolva emeld fel a csípőd, majd a kötél feszességét megtartva ereszkedj vissza. (3x10-20 ismétlés)

Egylábas guggolás

Állj a jobb lábadon; csípődet minél hátrébb tolva guggolj le (jobb térded mindvégig maradjon lábujjaid vonalában), majd egyenesedj vissza. Végezz 10 ismétlést, és válts oldalt. (3 sorozat)

Csípőtávolítás falnál

Feküdj oldalra, hátaddal támaszkodj a falnak. Felül lévő lábad izmait feszítsd meg, és emeld minél magasabbra (sarkad végig érintkezzen a fallal). A megfelelő csúszás érdekében érdemes zokniban vagy törülközővel végezni a gyakorlatot. (Oldalanként 3x10 ismétlés)