pacer iramfuto futoverseny tempo

3 tanács, ha pacerként futsz egy versenyen

Forrás: Getty Images
Nagyon kedves gesztus, ráadásul a felkészülésedet is segítheted, ha egy-egy edzőversenyre beállsz valaki mellé iramfutónak. Ilyenkor nem a te saját versenytempódat futod, mégis egy tökéletes terhelés lehet egy fontos megmérettetés előtt.

A legtöbb elit atléta mellett szokott futni pacer, vagyis olyan segítő iramfutó, aki diktálja a tempót, és segít tartani is azt. Még Kipchoge bécsi kétórás kísérleténél is láthattuk, hogy sorra váltották egymást körülötte a pacerek, akik mind egy-egy rövidebb szakaszra álltak csak be a kenyai mögé, akár 1-2 kilométerre, vagy 5-re, de senki nem volt, aki a teljes távolt végig futotta volna vele.

Egy hosszabb verseny, mondjuk egy maraton, vagy egy ultra táv esetében az is előfordulhat, hogy több segítője is van valakinek. Ugyanis attól, hogy valaki képes tartani a versenytempót 5 kilométeren keresztül, nem feltétlen megy neki ugyanaz egy hosszabb távon, akár maratonon, vagy még tovább. Ezért is érdemes átgondolni, hogy te kivel mennél el segítőnek.

Voltál már iramfutó? Ha nem, akkor érdemes néha ebben a szerepben is kipróbálni magadat, mert egyrészt nagyon nagy élmény valakinek a sikeréért dolgozni, másrészt segítheted vele a saját felkészülésedet is.

De mielőtt egyből rávágod az igent egy felkérésre, fontold meg az alábbi tanácsainkat, hogy valóban közös siker legyen a futás!

1. Ne vállald túl magad!

Mindig csak olyan távot vállalj, ami neked tényleg nem okoz túlzott megerőltetést. A legcélszerűbb, ha olyan futót kísérsz, akinek a versenytempója, a te alapállóképesség-fejlesztő edzésed felső határán mozog. Egyszóval, neked kell az erősebb futónak lenni az adott szakaszon, vagy ha a teljes távot együtt futjátok, akkor számodra nem szabad túlzottan megerőltetőnek lennie az iramnak. A futás befejeztével azt kell érezned, mint egy erősebb edzés, vagy egy tempósabb edzőverseny után.

2. Légy képben!

Az útvonallal, a frissítőpontokkal, a versenyszabályzattal, kötelező felszereléssel pacerként is épp ugyanúgy tisztában kell lenned, mintha a saját versenyeden futnál. Arra is készülj fel, hogy oda kell figyelni a futódra, lehet, hogy ő elfelejt például frissíteni menet közben, ezért figyelmeztesd mindig a folyadékra, sóra, szénhidrátra. Hosszabb, ultratávú versenyek esetében az is benne van a pakliban, hogy sötétben futtok, ilyenkor mindig figyelj a saját felszerelésedre is, és gondoskodj a futódról. A navigálásban is megeshet, hogy neked kell átvenni az irányítást, főleg ha a futó már dekoncentráltabb, és több kilométer van a lábában, mint neked. Legyél jó társ, légy mindig figyelmes.

3. Felejtsd el, hogy neked mi a jó!

Ez a verseny most nem rólad szól, akkor, abban az adott helyzetben nem te vagy a főszereplő, hanem az a futó, akiért te is futsz. Ha neki túl gyors a tempó, túl magas pulzuson fut, vagy nem érzi jól magát, akkor figyelj rá. Valószínű, nem vagytok egy felkészültségi szinten, és lehet, hogy ami neked könnyű bemelegítő futás, az másnak már laktát-küszöb, vagyis a legmagasabb terhelhetőségi küszöb. Legyen köztetek állandó kommunikáció, kérj visszacsatolást az állapotáról, a diktált iramról. Te legyél a kezdeményező, aki kérdez, figyelj oda a másikra mindig! Ilyenkor ez a legfontosabb feladatod.