maraton, Eliud Kipchoge, futóhelyszín, bécsi práter,

A futóörökség részévé vált a bécsi Práter főútja - a helyszín, ahol Eliud Kipchoge teljesítette a 2 órán belüli maratont

Forrás: Szász Norbert
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség adományozta a városnak a díjat abból az alkalomból, hogy-e terület pontosan 200 éve ad otthont különböző futóeseményeknek.

A bécsi Práter, a világ egyik leghíresebb városi parkja. 6 000 000 m2-en terül el az osztrák főváros központjában. A parkon keresztül halad a Hauptallee, egy sík, 4,3 kilométer hosszú, aszfaltozott, gesztenyefákkal szegélyezett forgalom elől elzárt út. 1822. május 1-je óta szerveznek futóversenyeket ezen a területen.

„Bécs városa büszke arra, hogy a Prater Hauptallee megkapta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Világörökség emléktábláját” - mondta Michael Ludwig, Bécs polgármestere. „Ez a díj arra emlékeztet bennünket, hogy a futás nemzetközi szinten kiemelkedő helyszíne ez a terület. A sport múltbeli és jelen pillanatai egy nagy, városi parkban kapcsolódnak össze. Köszönöm a Bécs Maraton szervezőinek munkáját és remélem, hogy ez a kitüntetés a korábbinál is több embert fog arra motiválni, hogy itt fusson vagy bármilyen más aktív tevékenységnek hódoljon.”

maraton, Wiener Prater, bécsi práter, futóhelyszín,
Forrás: Getty Images

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség Világörökség plakettje egy olyan helyszínalapú elismerés, amelyet az atlétika, mint sportág pályán kívüli fejlődéséhez nyújtott kiemelkedő szervezői erőfeszítéseiért ítélnek oda. Olyan szakágak, mint például a terepfutás, hegyi, országúti és mezei futás, ultrafutás, illetve gyaloglóversenyek helyszínt adói lehetnek díjazottak.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

A Prater Hauptallee Ausztria első számú futóhelye, évente mintegy 30 futóeseménynek ad otthont. Ezek közé tartozik a Vienna City Marathon közel 42 ezer futó részvételével és az Austrian Women's Run, melyen közel 35 ezer futónő indul 5 és 10 km-es távokon. A terület 2019. október 12-én egyedülálló sporttörténelmi futás helyszínévé vált, Eliud Kipchoge itt teljesítette a világ első 2 órán belüli maratonját, a nyilvános eseményt 120 ezer néző követte a helyszínről.