eliud kipchoge, berlin maraton

Mindenki odavan Eliud Kipchoge frissítő emberéért

Forrás: Getty Images
Eliud Kichoge vasárnap maratoni világcsúcsot futott Berlinben, 2:01:09-es idővel, de nem csak ő került a figyelem középpontjába a verseny után.

A maratoni világrekordról és Eliud Kipchoge vasárnapi futásáról itt olvashatsz bővebben:

Azonban, ha nézted a közvetítést, biztosan neked is szemet szúrt az a bringás frissítő, aki 13 alkalommal mérnöki pontossággal tudta Eliud kezébe adni a kulacsát.

Ő pedig Claus Henning-Schulke, egy 56 éves amatőr triatlonos, aki már 1998 óta önkéteskedik a Berlin Maratonon. Régi motoros már abban, hogy elit atlétáknak a kezébe adja a frissítőjét, sőt Eliud 2018-as világrekorddöntésénél is ő adogatta neki a kulacsot.

Kipchoge ezt mondta a verseny után:

„Kedves Claus, nélküled nem tudtam volna ez a világrekordot megfutni”

A kulacsokban lévő ital személyre szabottan van összeállítva az atlétáknak, az önkéntes frissítőknek pedig az a feladata, hogy a megfelelő pillanatban odaadják azt a megfelelő embernek.

„Figyelembe kell venni, hogy 20km/órával haladnak. Fel kell venni a szemkontaktust. Lát vajon engem? Kiabálok neki, de belül fut. Aztán csak add oda a kulacsot. Megragadja, azaz sikeres volt az átadás. Ez minden alkalommal boldoggá tesz. Aztán rápattansz a bringára és hasítasz a következő frissítőpontra, ami 5km-re van, és az útvonal tele van akadályokkal, felvezető kamionok, biciklik, azaz 40km/órával kell tekerned, hogy ezt a procedúrát újra sikeresen végigvidd. A verseny után teljesen ki vagyok merülve.”
mesélte Claus

Claus egyébként projekt menedzserként dolgozik egy építőipari vállalatnál, és a húszas éveiben futott maratonokat is (a legjobbja 2:34), de aztán átváltott a triatlonra.

Óriási stressz, de ugyanakkora élmény számára, és sosem veszi el tőle senki, hogy ő is hozzájárult Eliud Kipchoge világrekorder futásaihoz!

„A legnagyobb emlékem Berlinből az a fickó, aki vizet adott nekem, és mindmáig a hősöm. Hihetetlen volt, ahogyan kezelte ezt, ahogy viselkedett és beszélt."
mondta Kipchoge