tempófutás, intervallum edzés, iramjáték, gyorsasági edzésmunka,

Létezik a tökéletes tempós edzés?

Forrás: Getty Images
Végcéltól függetlenül a felkészülés könnyű futások, gyorsasági munka, dombos edzések és hosszú futások keverékét tartalmazza. Most egy olyan edzést mutatunk, amely a legtöbb felkészüléshez jól illeszthető.

A tempós munka optimális mennyisége sokszor téma, de az biztos, hogy előnyös valamilyen intenzív edzés beépítése a rutinba. Fontos, hogy minden tempófutást vagy intervallum edzést könnyű tempójú kocogás vagy pihenőnap kövessen. Ha nincs ötleted arra, hogy milyen erő-állóképességet fejlesztő edzést végezz, mentsd el ezt az edzést, ami ráadásul jól variálható céltól függően. A következő edzés szinte minden repertoárhoz hozzárendelhető, a gyors szakaszok tempóján múlik, hogy mennyire lesz megterhelő az edzés.

Bemelegítés: klasszikus bemelegítő gyakorlatokkal kiegészített 3-5 km könnyű futás.
Edzés: 10 x 3 perc 10 km-es tempóban köztük 1 perc könnyű kocogás.
Levezetés: 3 km könnyű futás, majd nyújtás és hengerezés.

intervallum, tempófutás, gyorsító edzés, futóedzés,
Forrás: Getty Images

A 3 perces tempós szakaszoknak kihívást kell jelenteniük, de nem szabad olyan gyorsan futni, hogy a beszéd már akadályozott legyen. Mindez szabadon módosítható annak megfelelően, hogy mi az irány. Ha például növeled az intenzitást, akkor egy igazán kemény edzést kapsz, ha átrakod emelkedőre, akkor terepre megálmodott célokhoz is jól illeszthető. Ha még nem vagy nagy rutinnal rendelkező futó, az intervallumok hosszát és mennyiségét érdemes csökkenteni, ugyanez a helyzet, ha nagy meleg van, de valamilyen tempósabb edzést végeznél.