has, edzés,

10 ok, amiért hiába hasazol, ez nem látszik meg a hasizmaidon

Forrás: Getty Images/ IAN HOOTON
Gyakran plankelsz - mert állítólag ez a leghatékonyabb gyakorlat -, edzel, amikor csak tudsz, ám a hasadon ez egyáltalán nem látszik? Lássuk, mi lehet a hiba!

Hiába edzel és hasazol elég rendszeresen, ennek nyoma sincs? Bár ez csakis a látszat, hiszen ettől még lehetnek erősek a core izmaid, érthető, ha szeretnéd legalább egy kicsit látni az eredményét a befektetett munkának.

Ha zavar a kockák hiánya, nézd át a következő 10 okot - lehet, hogy ezek állnak a háttérben!

1. Túl magas a testzsír százalékod

Ha kockákat akarsz látni, a testzsírszázaléknak szinte minden esetben alacsonynak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy férfiaknál 10, nőknél 18% alatt kellene lennie az aránynak ahhoz, hogy tényleg jól láthatóak legyenek a kockák. Ehhez pedig bizony nagyon szigorú étrend kell, ha megéri...

2. Csak felülésekben és hasprésekben gondolkodsz

Ha rutinszerűvé vált a hasizmaid edzése, akkor miért is fejlődnél - pláne, ha megragadtál mondjuk a felüléseknél és haspréseknél. Szó se róla, ezek is lehetnek hatékonyak, de vannak más, saját testsúlyos gyakorlatok, amik ezerszer keményebben megedzik a hasizmokat.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

3. Megfeledkezel az izomépítésről

Az izomépítés egyik legjobb módja az, ha nagyobb súlyokkal dolgozol és kevesebb ismétléssel. Ez azt jelenti, hogy nagyobb ellenállás kell a megszokott gyakorlataidba. Felüléskor, haspréskor vegyél a kezedbe mondjuk egy tárcsát, vagy vessd be az instabil eszközöket, és nem kell 100 felülés, csak 3x12, de azt meg kell érezned, nagyon!

4. A túledzés is az okok között van

Ha csak nem vagy profi sportoló vagy testépítő, akinek megszokta a szervezete az állandó terhelést, akkor bizony a túledzés is az okok között lehet. Akárcsak a karnak és a lábnak, a has izmainak is kell a pihenés, a regeneráció.

hasizom,edzés,
Forrás: Unsplash/Alora Griffiths

5. Az étkezésben van a hiba

Biztosan hallottad már, hogy "a hasizmok a konyhában készülnek!". Ha ugyanis az itteni 10 okból 9 nem igaz rád, akkor csakis ebben lehet a probléma. A sanyargató diéták értelmetlenek, ám a fogyáshoz, hogy tényleg látszódjanak az izmok, kalóriadeficit kell. Enni kell, de lehetőleg egészséges ételeket, és amennyire tudod, csökkentsd a cukrok és finomított szénhidrátok mennyiségét!

6. Talán a genetika a ludas

Néha bizony a genetikán múlik a kockás has. Vannak, akik genetikailag hajlamosabbak a gyors fogyásra a gyomor területén, és jobban láthatóak a hasizmaik akkor is, ha magasabb a testzsír százalékuk, míg másoknál még egy nagyon alacsony zsírszázaléknál is úgy tűnik, hogy nincs kockahas. Hidd el, a kemény munka megtérül, viszont nem éri meg állandóan másokhoz hasonlítani magadat!

Fehérjében és rostban gazdag Instant kásák (Erdei gyümölcs)

Fehérjében és rostban gazdag Instant kásák (Erdei gyümölcs)

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

3990 Ft

7. Talán túl stresszes és fáradt vagy

A stressz felszabadítja a kortizolt, amiből a felesleges mennyiség gátolja a zsírvesztést. A kortizol katabolikus, ami azt jelenti, hogy lebonthatja a szöveteket. Ha hasizmokat próbálsz elérni, akkor érdemes anabolikus állapotba hozni a testedet- ezért elengedhetetlen a stressz elkerülése. A minőségi, nyugodt alvás is hat a kortizolszintre, így a megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen az izomépítéshez.

8. Lehet, hogy túl sok alkoholt iszol

Csak egy sörrel indítasz, végül az egész hétvége italozással telik? Felesleges kalória az alkohol is, ami nemcsak tönkrevágja a diétát, de csökkenti a tesztoszteront, rontja az alvás minőségét, lassítja a zsírégetést és megterheli a májat. Kell ez nekünk?

9. Irreális időbeli elvárásaid vannak

A testzsír csökkentése nehéz dolog, ami időt és kemény melót igényel. A tested nem akar gyorsan változni, viszont fog, ne aggódj! Amíg kalóriadeficitben eszel, egészséges ételeket fogyasztasz és megfelelő típusú testmozgást végzel, addig eredményeket fogsz látni. Csak ne számíts arra, hogy azonnal megpillantod őket!

10. Nem ragaszkodsz eléggé a rutinhoz

Fent írtuk már, hogy érdemes variálni a gyakorlatsorokat, nehezíteni, súllyal dolgozni. Ám bizonyos dolgoknak időt kell adni ahhoz, hogy eredményt érjünk el velük. Ha 1 hét után nincs látható eredmény, még nem kell edzésterved váltani - egyszerűen csak kitartóan kell csinálni a dolgot. Kockahasra vágysz? Ehhez kell kalóriadeficit, kardiózás, erősítés, tömegnövelés. Ragaszkodj a rutinhoz, adj neki időt, és hidd el, meglesz a kemény meló eredménye!