edzés, zsírégető edzés,

Zsírégető edzésre jársz? Mostantól még jobban figyelj a folyadékbevitelre!

Forrás: unsplash/Maria Di Lorenzo
Vannak mozgásformák, mint például a jóga, ahol nem javasolt a folyadékfogyasztás. Hasizomgyakorlatok előtt sem tesz túl jót a sok folyadék, de mi a helyzet egy klasszikus zsírégető edzéssel?

Sokan szeretnének lefogyni, így örök vita téma a fitnesz edzők között, hogy melyik a leghatékonyabb zsírégető edzés. Kevés figyelem jut azonban arra, hogy mit érdemes fogyasztani a különböző edzéstípusok közben. Honti Péter, az Absolute Live dietetikusa mondta el, miket érdemes tudni a folyadékbevitelről az edzések alatt.

,,A rendszeres és folyamatos mozgás, illetve az edzettségi szint javulásával nem csak a sportoló állóképessége, hanem a zsírégetés hatékonysága is javul. A beállított étrenddel a kitűzött cél: a kívánt alkat és testsúly elérése is könnyebbé válik, a zsírégetéshez használható italokkal és kiegészítőkkel mindenki a következő szintre tud lépni" - vallja a szakember.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

folyadék, edzés,
Forrás: R-Water

Az L-karnitin tényleg hasznos, ha zsírt szeretnénk égetni?

,,Az L-karnitin egy, korábban BT-vitaminként is ismert aminosav-származék, amely metionin és lizin esszenciális aminosavakból épül fel. Legfőbb feladata a zsírsavak szállítása a mitokondrium belső membránján keresztül, így segítségével közvetlen energiához tudunk jutni a test zsírtartalmának csökkentésével. Több nemzetközi kutatás is alátámasztotta, hogy a súlyzós edzést követő regenerálódást elősegíti, az izomsérüléseket csökkenti, illetve az állóképességi edzések teljesítményét például koffeinnel vagy zöld kávéval kiegészítve képes fokozni."

Ám nem mindegy, milyen edzést választasz - érdemes ettől függővé tenni a folyadék kiválasztását. ,,A sportitalokban található karnitint nem lehet túladagolni, de már középkorúaknál megnő a szervezet aminosav igénye, így optimális lehet akár egy 4000mg-os adag is. A folyamatokat leginkább a zöld kávé támogatja, amely több zsírégető italban megtalálható, egy egészséges szervezet számára tolerálható mennyiségben. Az italokat leginkább edzés előtt és alatt ajánlott fogyasztani. Ezek általában cukormentesek, így a napi szénhidrát bevitelhez sem szükséges hozzá számítani őket."

Miért jobb a folyadékkal történő bevitel?

,,A folyadék javítja a benne oldott aminosavak, vitaminok vagy ásványi anyagok felszívódását, ezzel elősegítve a tökéletesebb hasznosulást, ráadásul ki tudja egészíteni a napi folyadékbevitelt. A testsúlycsökkentés alapja a rendszeres testmozgás, amelyet a sportoló neméhez, korához, edzettségi szintjéhez és erőnlétéhez kell igazítani. Ezzel párhuzamosan egy 5 étkezésből álló, csökkentett zsír-, szénhidrát-, és kalóriatartalmú, rostokban gazdag és zsiradék mentes konyhatechnológiákkal készülő étrend kialakítása a cél, amely figyelembe veszi az egyéni eltéréseket, betegségeket, allergiákat és intoleranciákat is. Mindezek kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni a jobb eredmény érdekében."