frissítés,futóverseny,táplálkozási tippek

5 tipp, hogy a gyomrodat is felkészítsd a versenyzésre

Forrás: getty images
A felkészülési időszakban nem csak a teljesítményed javításán érdemes szorgoskodnod, hanem azon is, hogy hozzászoktasd a gyomrodat a futás előtt és közben bevitt ételekhez.
“Ahogy megvannak a különféle fiziológiai célok az edzésterved végrehajtása során, például az állóképesség növelése, a gyorsulás, erősítés, vagy a futótechnika fejlesztése, a táplálkozásban is érdemes hasonlóan szétosztani a különféle célokat.”
mondja Bob Seebohar, sportdietetikus

Ezek lehetnek a fogyás, hízás, izomtömeg-növelés, zsírégetés, vagy épp a gyulladáscsökkentés. A táplálkozásod periodizációjával szuper eredményeket érhetsz el. A következő verseny előtt fogadd meg Seebohar 5 táplálkozási tippjét:

1. Melegítsd be az emésztésedet!

Ez annyit tesz, hogy találd meg azokat az ételeket, amik edzés előtt ellátnak energiával, de nem terhelik meg a gyomrodat. Ahogy erősödik az edzések intenzitása, kevesebb vér jut az emésztőrendszerhez és több az izmokhoz, emiatt kevésbé hatékonyan dolgozza fel a szervezeted a tápanyagokat. A megoldás, ha olyan ételeket eszel, amiktől lesz erőd a futásra, de nem kell gyomorpanaszokkal küzdened. A legtöbb teljes értékű szénhidrátban gazdag alapanyag szuper.

2. Szimuláld a verseny napját!

A verseny elején fellépő stresszhormon-válasz az emésztésre is kihat. Ezért is fontos, hogy többször is lepróbáld a verseny közben alkalmazott frissítési módszereket, hogy ne élesben szembesülj azzal, ha valami nincs rendben. Próbálj ki többféle gélt, a banánt, vagy energiaszeleteket, hogy eldöntsd, melyik válik be a legjobban.

3. A kevesebb több

Amellett, hogy a felkészülés során több szénhidrátra lehet szükséged, érdemes megtanítanod a szervezetednek, hogyan égethet zsírt. Ha kevesebb szénhidrátot viszel be az edzéseken, azzal sokat lendíthetsz ezen a folyamaton és a zsírból nyerhetsz energiát.

4. Finomhangolás

Ha különféle környezetben és távokon indulsz, akkor bizony különféle étrendeket, frissítést is kell követned, ezeket viszont szintén ajánlott lepróbálni, még akkor is, ha a lehető legkisebb változást szeretnéd bevezetni.

5. Állj ellen a kísértésnek

A legnagyobb kísértések akkor csapnak le, ha külföldi versenyen indulsz, vagy sokat kell utazni a helyszínre. Mivel ilyenkor felborul a bioritmusod, éhesebb lehetsz az átlagosnál és könnyebben térsz el a megadott étrendtől. Azonban érdemes ekkor is odafigyelned az étrendedre, a verseny után pedig megünnepelheted a sikert azzal, amivel csak szeretnéd!

Olvasnál még a témában?