olajos magvak,olajos magok

Az olajos magvak hihetetlenül egészségesek - De mégis mennyit kell belőlük enni naponta?

Forrás: getty images
Azt tudjuk, hogy az olajos magvaknak mennyi pozitív hatása van az egészségünkre nézve. Viszont sokan tartanak attól, hogy ha túl sokat esznek belőlük, akkor elhíznak. Egy dietetikus elmondja, mennyit érdemes belőlük enni!

Legyen szó dióról, pisztáciáról, manduláról, vagy mogyoróról, mindegyik mag egészséges, ez pedig nem véletlen. Az olajos magvak vitaminokban, tápanyagokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban gazdagok, ezért a szervezetedre is remek hatással vannak.

Az olajos magvak képesek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és kiegyenlítik a vércukorszintet, viszont kalóriában hihetetlenül gazdagok. Éppen ezért nem árt odafigyelni arra, hogy naponta mennyit fogyassz belőlük.

De mégis mennyit érdemes fogyasztani belőlük naponta?

“Amellett, hogy az olajos magvak az egyik legjobb snacknek számítanak, eléggé laktatóak és szuper fehérje-, valamint antioxidánsforrások is. Az adagokat tekintve pedig érdemes 30g-ot fogyasztanod belőlük, ami nagyjából 20 szem mandulának, 15 db kesudiónak, 20 db törökmogyorónak és 8 diónak felel meg.”
mondja Nat Von Bertouch, dietetikus.

Ez pedig nagyjából egy kisebb maréknak felel meg. Ha betartod ezt a szabályt, akkor egyáltalán nem kell aggódnod az alakod miatt. Azonban ha két maréknál is többet eszel belőlük rendszeresen, akkor idővel a zsírpárnák is elkezdenek majd lerakódni a testedre.

Olvasnál még a témában?