Borítókép: Hiába fogyókúrázol, nem látszik az eredmény? 4 furcsa dolog, ami hízáshoz vezet

Hiába fogyókúrázol, nem látszik az eredmény? 4 furcsa dolog, ami hízáshoz vezet

Forrás: getty images
Ha a mérleg nyelvén nem látod a sok befektett munka és az egészséges táplálkozás eredményét, akkor előfordulhat, hogy hormonális probléma, gyógyszerek mellékhatása, vagy más, kevésbé nyilvánvaló dolog áll a háttérben.

Annak ellenére, hogy az életmódváltás pozitívan hat a súlyodra, a fogyásod sebessége rengeteg más tényező mellett például a vitaminok mennyiségétől is függ. Ezen kívül pedig van még néhány olyan dolog, amit egyszerűen nehezebben vagy egyáltalán nem tudsz irányítani és közrejátszhatnak abban, ha nem sikerül lefogynod. A következő 4 dolog is ilyen:

1. Depressziós vagy

A legtöbb antidepresszáns mellékhatása lehet a súlygyarapodás. Ha nem szedsz gyógyszert, akkor is előfordulhat, hogy felszalad rád néhány kiló: egy 2010-es kutatás szerint a magányos, rosszkedvű emberek sokkal gyorsabban szednek fel plusz kilókat, mint azok, akik nem küzdenek ilyen problémákkal. Ennek oka lehet az is, hogy az egészségtelen ételeket választják, amik eléggé kalóriadúsak. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor milyen nehéz motivációt találni a testmozgáshoz is. Érdemes rendszeresen terápiára járnod és konzultálnod egy szakemberrel a gyógyszerrel kapcsolatban.

2. Gyógyszereket szedsz

Ha hormontartalmú készítményeket (például fogamzásgátlók, béta-blokkolók, szterodiok) szedsz, akkor is könnyebben elhízhatsz. Ezek a gyógyszerek ugyanis kihatnak az éhségérzetre és az anyagcserére, így nem meglepő, ha a kelleténél többet mutat a mérleg nyelve. Az orvosod tud segíteni abban, milyen más módon kezelheted az egészségügyi problémádat, ami nem vezet hízáshoz.

3. Hiányod van az egyik fontos tápanyagból

A magnézium, vas, vagy D-vitamin hiánya kihat az immunrendszer és az anyagcsere működésére, emellett az energiaszinted is csökkenhet, ha nincs elég tápanyag a szervezetedben. Ennek hatására cukros ételekkel, egyszerű szénhidrátokkal és rengeteg kávéval próbálhatod meg elérni, hogy kicsit felpörögj. Pedig egészségesebb módja is van a vitaminraktárak feltöltésének: a brazil dió és mandula magnéziumban gazdag, a spenót és marhahús pedig vasban, a D-vitamin szintjét tejtermékekkel, gombával és napozással tudod megnövelni.

4. Talpi bőnye gyulladással küzdesz

A legtöbb mozgásszervi betegség - például a talpi bőnye gyulladás, a térdfájás és az ízületi gyulladás - akaratlan súlygyarapodáshoz vezet, hiszen ezek miatt sokkal kevésbé tudod tartani magadat az aktív életmódhoz. Ilyenkor érdemes olyan mozgásformákat keresni, amik nem terhelik meg a fájó testrészt: az úszás és a bringázás például ilyenek. Érdemes felkeresned egy orvost vagy fizioterapeutát, aki segít a választásban. A pihenőidőben pedig szentelj nagyobb figyelmet az egészséges táplálkozásnak!

Olvasnál még a témában?