étkezés,stressz,táplálkozás

Igenis gond, ha kihagysz egy étkezést!

Forrás: pexels.com
Azt hiszed, a fogyás kulcsa a kajamegvonás? Netán százszor előfordult már veled, hogy a nagy rohanásban alig ettél egész nap, és nem is értetted, miért érzed magad estére úgy, mint akin átment egy úthenger?

Felejtsd el a szervezet éheztetését: a legfrissebb kutatások szerint jelentősen növeli a stressz szintet, fáradékonnyá és levertté tesz, ha kihagysz egy étkezést. Az HSIS ( Egyészséggel és Étrendkiegészítőkkel foglalkozó Információs Osztály) által végzett friss kutatás szerint 10 emberből 3 komolyan aggódik azért, hogy az étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot. Az 1000 fő bevonásából végzett kutatásból kiderült, hogy a résztvevők 64 százaléka rendszeresen hagy ki étkezést a nap folyamán. Leginkább a fiatal felnőttek hajlamosak erre, ötből négy biztos, hogy egy héten jópárszor kevesebbet eszik, mint kéne, amitől a beszámolók szerint gyakran fáradtak, idegesek, feszültek.

Az Egyesült Királyságban végzett kutatásnak van még egy rémes eredménye: a megkérdezettek 84 százaléka akkor is fáradtnak érzi magát a nap folyamán, ha éjszaka minden gond nélkül alhatott.

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a tápanyagdús étkezés hiánya okozhatja a stresszt az életükben, mégis, a kutatásban részt vevők 60 százaléka viszont semmiféle étrendkiegészítőt, vitamint nem szed. A fáradtságon és a magas stressz szinten kívül még sok más panaszról számoltak be a megkérdezettek: csökkent koncentrációképesség, lassult emésztés, száraz bőr, hajhullás és töredező körmök.

Ha kihagyunk étkezéseket, vagy egyszerűen csak kiveszünk ételcsoportokat a táplélkozásunkból, az komoly vitamin és ásványianyag hiányhoz vezet, ami stresszt, fáradtságot, bőr és körömgyengeséget okoz.
mondja Dr. Carrie Ruxton szakértő.
fáradtság,étkezés
Forrás: pexels.com
Fáradt és stresszel leszel, ha nem eszel eleget

A rostbevitellel is gondja van a legtöbb embernek, ez pedig könnyen eredményezhet székrekedést, de kiderült a kutatásból az is, hogy a halfogyasztás is nagyon alacsony. Ezzel az a baj, hogy a hal kiváló Omega3 forrás, ha viszont ebből hiány van a szervezetben, akkor könnyen üti fel a fejét a stressz és a fáradékonyság.

És van még egy nagyon nagy gond az emberek étkezésével: annak ellenére, hogy a dietetikusok nem győzik hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a kiegyensólyozott, minden tápanyagot tartalmazó étrend, az emberek 30 százaléka lényeges ételcsoportokat tesz tiltólistára: szénhidrátokat, vörös húsokat és tejtermékekket.

Annak ellenére, hogy a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, az olajos halak, a fehér húsok, a teljes kiőrlésű gabonák mind remekül beleilleszthetőek az étkezésbe, az emberek sajnos inkább fogyókúrákat követnek, és kivágnak 1-2 élelmiszercsoportot a minennapjaikból. Sajnos 10 ből 4 ember nem hallgat a dietetikusokra sem, pedig komolyan kellene venni, hogy a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étkezés mindennek az alapja
vallja a szakértő.