Borítókép: Ez történik a testeddel, amikor kihagyod a reggeli kávédat

Ez történik a testeddel, amikor kihagyod a reggeli kávédat

Forrás: Getty Images
Persze csak azokra vonatkozik, akik amúgy minden reggel legurítanak egyet!

Állítólag az emberek több, mint 60%-a kezdi kávéval a napját, és ha nem esünk túlzásba, ez kifejezetten egészséges is lehet. Viszont, mindenkinek volt már olyan reggele is, amikor valamiért kimaradt, és mintha az egész nap borulna miatta, igaz?

Nos, a kávé energetizál, jobb kedvet csinál, fokozza a koncentrációt, tehát egy természetes stimuláns. Épp ezért nem is meglepő, ha hiányában lehangoltabbá és fáradtabbá válsz. Arról nem is beszélve, hogy minden idegesítővé válik körülötted, vagy leesik a vérnyomásod, és „alig élsz”. A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya szerint egyeseknél az influenzához hasonló tüneteket is észleltek már, például izomfájdalmat vagy hányingert.

Tudni kell, hogy aki évek óta indítja a napját kávéval, annál egyértelműen jelentkezhetnek elvonási tüneteket, hiszen a koffein bizonyítottan függőséget okoz! 24 óra kell a koffein kiürüléséhez, így addig simán tapasztalhatsz keményebb elvonási tüneteket is. De nem csak a szervezetednek, de a lelkednek is kell. Ha minden reggel megiszol egy kávét a kedvenc reggeliződben, vagy otthon így indítjátok a napot a pároddal, nem csoda, hogy rossz érzés, ha kimarad.

Alapvetően nem káros a testre, és sportolóknak kifejezetten ajánlott, mert fokozza a teljesítményt, így egy futóverseny előtt és közben is szuper, de jó tudni, hogy néha nem árt egy kis szünet! Az alábbi jelek mutatják, hogy függő vagy már: