Borítókép: A kávé, amit mindenki iszik, de senki sem tudja mi az, avagy a nagy kérdés: mi is az a Flat White?

A kávé, amit mindenki iszik, de senki sem tudja mi az, avagy a nagy kérdés: mi is az a Flat White?

Senkitől nem kaptam választ, ezért úgy döntöttem, magam járok utána a kérdésnek.

Te is hallottál már a Flat White nevű kávéról? Hát én is. Sőt, kisebb félhivatalos felmérést végeztem a neten, és azt kell mondjam, valóban a Flat White az idei év egyik legtrendibb kávéja. Hogy mit jelent ez nekem? Semmit. Ugyanis gondoljatok, amit akartok, de nekem nem kell a szirup meg a tejszínhab, nem kellenek az extrák, én csak a jól megszokott lattémra vágyom minden reggel, a cukrot és a csillámot meghagyom másnak.

De az utóbbi időben egyre többször hallottam ugyanazt a kollégáimtól és a barátaimtól, amikor leadtuk a rendelésünket a kávézóban: egy Flat White-ot kérek. Bennem pedig felmerült a kérdés:

Na de mi a franc az a Flat White?

Íme a Flat White:

Eleinte nem mertem rákérdezni, mert már akkor is hülyének éreztem magam, amikor nem tudtam, hogy mi az a Chai latte, és bevallom őszintén, a Pumpkin Spice Lattéról sem nagyon tudom, hogy eszik-e vagy isszák, csak annyit, hogy ősszel mindig ez a téma. Na de ne kalandozzunk el, ott tartottunk, hogy nem nagyon mertem megkérdezni, hogy most akkor mi is ez a Flat White, ami ránézésre egy sima felgőzölt tejeskávé, amit pedig tudomásom szerint úgy hívnak, hogy cappuccino.

Addig morfondíroztam ezen a kérdésen, míg végül egyszer kibukott belőlem az egész, és rákérdeztem az ismerősömnél, hogy most akkor ő mit is rendelt, a válasz pedig meglepőbb volt, mint gondoltam:

Nem tudom.

Innentől kezdve elkezdtem sportot űzni abból, hogy minden ismerősömtől megkérdeztem ezt, aki Flat White-ot rendelt, és tudod mi történt? Egyikük sem tudta, hogy most milyen kávé is ez pontosan, és miben más, mint a cappuccino. Csak annyi lett számomra biztos, hogy ez az új cappuccino, és az, hogy finom. És akkor most térjünk is a lényegre, avagy arra, hogy mi is az a Falt White, és miért vannak manapság sokan rákattanva.

Íme a hivatalos válasz:

A Flat White 1/3 rész eszpresszót (vagy dupla risztrettót), illetve 2/3 rész úgynevezett barista habot tartalmaz, amely hígabb, mint a cappucino esetében használt tejhab. A felgőzölt tej habját tejjel keverik el, az így kapott lágy, könnyed tejhab pedig tökéletesen alkalmas a latte art-hoz, avagy művészi ábrák kialakításához a barna kávé és a fehér tejhab ötvözésével. A Flat White jóval gazdagabb, mint egy latte, a cappucinónál viszont krémesebb ital, amelyben a kávé intenzív aromái és a tejhab lágysága tökéletes harmóniát alkotnak.

Talán ideje megkóstolni?