Borítókép: „A tested nem képes a sportra” - mondták a több gerincműtéten átesett nőnek, aki aztán terepfutó lett

„A tested nem képes a sportra” - mondták a több gerincműtéten átesett nőnek, aki aztán terepfutó lett

Forrás: Backcountry.com
Ha inspiráció kell, most aztán megkapod!

Mindannyian éltünk már meg nehéz pillanatokat futás közben, de mit szóljon az, akinek 60%-os a tüdőkapacitása, és a gerince teljesen alkalmatlan arra, hogy megtartsa a testét edzés közben? Heather Laptalo, amerikai terepfutó őrületes távokat és tempókat nyom le szinte minden héten, miközben anno az orvosa azt mondta, hogy fizikai képtelenség, hogy ő fusson.

Heathernek annyi mozgásszervi problémája volt gyerekként, hogy azt felsorolni is nehéz. Erős gerincferdülése volt, illetve kifózisa, emiatt fűzőt hordott és kívülről különféle eszközökkel stabilizálták, 13 évesen pedig fúziós műtétet végeztek a háta felső részén. 19 évesen kivették a jobb bordasorának felét, eltávolították pár csigolyáját az alsó gerincszakaszából és a gerincének aljáig hosszabbították meg a stabilizáló fémpálcákat. A gerincének 85%-át összekötötték a fémek segítségével. Állandóan fájdalmakkal kellett megküzdenie, az orvosok pedig folyamatosan csak azt hajtogatták, hogy az egész teste eldeformálódott.

Bármennyire is próbálták tartani benne a lelket a szülei, nagyon elkeseredett, és étkezési zavarai lettek. A teste egyenetlensége miatt ugyanis túlfejlettek a combizmai, ettől pedig még csúnyábbnak érezte magát. Viszont az étkezés problémái annyira elfajultak, hogy majdnem belehalt. Amikor felépült, azt kérdezte az orvosától, hogy sportolhat-e? Azt mondta, hogy nagyon maximum egy mérföld lekocogására lesz képes egész életében. De Heather be akarta bizonyítani, hogy nincs igaza!

Hosszú idő kitartó kocogásai után, amit először 100m sétával kezdett, eljutott arra a pontra, hogy nem csak lefutott egy maratont, de az idejével még a Boston maratonra is kvalifikálni tudott. Ekkor már tudta, hogy megállíthatatlan, és végül a hegyeket is megtalálta, amibe azóta teljesen beleszeretett, így a terepfutásban találta meg igazán magát. Ma már nem kell az állandó fájdalmakkal megküzdenie, és ezt egyértelműen a sportolásnak tudja be. Azt mondja, nem szabad keresni a kifogásokat, csak menni kell.

„Az aktív életmód mentett meg.”

Bármikor azt érzed, oda a motivációd, csak gondolj Heatherre!