Borítókép: A legjobb terápia a lábaidban van - így segít a futás a szorongás és depresszió leküzdésében

A legjobb terápia a lábaidban van - így segít a futás a szorongás és depresszió leküzdésében

Forrás: getty images
Az amerikai Runner’s World egyik, a depresszió és futás közti kapcsolatról szóló cikkéhez rengeteg komment érkezett az olvasóktól.

A cikkben szereplő futó, Scott Douglas írta le, hogy számára a futás nem csak az edzésről szól, hanem arról, hogy könnyebben meg tudjon küzdeni a depresszióval és boldogabb legyen. Egyébként ezt a tényt már számtalan kutatási eredmény is alátámasztotta.

A következő futók számára is sokat segített a sport abban, hogy mentálisan egészségesebbé váljanak. Íme egy jó nagy adag motiváció:

“Amikor elkezdtem futni, nagyon padlón voltam. Valamiért késztetést éreztem arra, hogy elmenjek sétálni, aztán elkezdtem futni. 15 másodpercig bírtam, de 5 héttel később már az első 5K-mon is túl voltam. 2 hónap alatt teljesen megváltozott az életem. Leszoktam a dohányzásról (ma van pont 10 hónapja).”
Ellen Schumer Hogenmiller
“Nekem a futás segít a gyászban. Több versenyre is jelentkeztem, hogy új célokat tűzzek ki - és tényleg rengeteget segít.”
Kate Lyngrant
“Amikor nem futhatsz, rosszabbul érzed magadat. Mindig lesznek problémáid és biztos, hogy ha szeretsz futni, pánikolni fogsz amiatt, hogy egy időre fel kell hagynod vele. Ezt én is megtapasztaltam és az a legjobb, ha a futáson kívül más módszereket is keresel annak érdekében, hogy boldog és egészséges maradj.”
Connie York
“Ha néhány napig nem futok, sokkal erősebben előjön a szorongásom. Viszont szerencsére egy futás is bőven elég ahhoz, hogy jobban érezzem magamat.”
Nancy Bannatyne
“A futás szerintem önmagában nem megoldás, ugyanakkor sokat segíthet. Ez egyrészt az endorfinoknak, másrész pedig annak a meditatív élménynek köszönhető, amit futás közben mindenki átélhet.”
Luke Zasikowski
“Már másfél éve futok és sokkal egészségesebb lettem fizikailag és mentálisan is. Nagyon örülök, hogy belevágtam.”
Brittany Miller
“Általában már reggel gyomorgörccsel és rossz hangulatban ébredek, de mire visszaérek a futásból, sok problémám megoldásához jutok közelebb.”
Tricia Schafer
“Szorongással és depresszióval is küzdök. Amikor az agyam azt mondja, hogy gyenge vagyok és nem tudok semmit jól csinálni, elmegyek futni és bebizonyítom, hogy képes vagyok jobb teljesítményt elérni, mint korábban. Sok versenyre is pontosan ezért nevezek - az önbizalmam biztos, hogy fejlődött, mióta futok.”
Beth Sellers Micke

Szükséged van még egy kis motivációra?