Borítókép: Edzésterv az akaraterődnek – így turbózd fel!

Edzésterv az akaraterődnek – így turbózd fel!

Forrás: Getty Images
Hányszor hallottad már azokat a mondatokat, hogy „minden fejben dől el” vagy „többre vagy képes, mint hinnéd”, esetleg „ha a lábad feladja, fuss a szíveddel” ?

Nos, bár ezek valóban közhelyesnek tűnnek, nagyon igazak. Csak aztán, amikor a pulzusod az egekben és ég a vádlid, valahogy nehéz elhinni, hogy minden fejben dől el. Viszont, ha időt és energiát fordítasz arra, hogy ne csak a testi erődet, hanem az akaraterődet is megedzd, sokkal kitartóbbá válhatsz!

Mutatjuk, hogy kezdj neki:

  • Ahogy minden edzéstervnél fontos szabály a fokozatosság, így itt is. Kezdj kis dolgokkal: ne nézd meg a 100. epizódot a kedvenc sorozatodból hajnali háromkor (elégedj meg a 98-cal), ha tudod, hogy kellene az alvás a regeneráció miatt. Vagy az esti hűtőnyitogatást csökkentsd le heti egyre. Ne akarj nagy változtatásokat eszközölni, mert az nem lesz sikeres. Ha eddig kakaós csigát reggeliztél habos kávéval, akkor először csak a kávén változtass, majd ha már megszoktad, a kakaós csiga helyett jöjjön egy egy fokkal egészségesebb péksüti, és így szépen lassan haladj, mígnem eljutsz a zabkásához, és mondjuk a a kókusztejes lattéhoz (vagy ami a cél). Írd le a célodat, és azokat a változtatásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elérd. És haladj közöttük szép lassan előre!
  • Írd össze azt is, hogy milyen kihívásokkal, nehézségekkel, fájdalmakkal kellett megküzdened a múltban. Hogy milyen kudarcaid voltak, és hogy mit tanultál ezekből. Ha tudatosítod magadban, hogy milyen sok mindent leküzdöttél már, sokkal erősebbnek látod majd magad, és sokkal inkább el tudod hinni, hogy képes vagy bizonyos dolgokra.
  • A magas intenzitású intervall tréning az az edzéstípus, ami az akaraterőt a legjobban fejleszti. Hiszen, hiába hosszú egy táv, ha lassan, egyenletes tempóban tolod le, nem olyan nehéz, mint egy kőkemény résztáv. Nem muszáj csak a futásra gondolnod, bármilyen más mozgásformát végezhetsz ilyen módszerrel. Ez nem csak az anaerob kapacitásodat fejleszti, serkenti a zsírégetést, hanem az akaraterőd is kőkeményen megdolgozik!
  • Egyszerre egy dologra koncentrálj, és ne akarj minden területen azonnali fejlődést látni. Válassz ki egy területet: a futást, fogyást, táplálkozást, házimunkát, vagy bármit, és azon az egy területen maxold ki az akaraterő fejlesztését. Amint megedződik, úgyis hasznát veszed majd a többi projektben is!