Borítókép: Vigyázz, kész, rajt - így vágj bele a futásba!

Vigyázz, kész, rajt - így vágj bele a futásba!

Mit kell tenned, ha el szeretnél kezdeni futni? Először is szerezz be jó cipőt valamelyik futó szaküzletben. A nap végén menj be a boltba, amikorra a lábad a lehető legduzzadtabb, hogy biztosan jó méretet válassz. És állj ellen a kísértésnek, hogy interneten vásárolj leértékelt árut – a cipő tönkremehet, ha sokáig hever a dobozban. Beszélgess el az eladóval, kérdései közelebb visznek az ideális cipőhöz.


És azt is megmutatjuk, mikre figyelj, mikor kell kicsit többet készülnöd a futásra:
KOMOLY TÚLSÚLYT CIPELSZ
• Érdemes fogyókúrával vagy sétával leadnod pár kilót, és megvizsgáltatnod magad az orvossal, mielőtt rendszeresen futni kezdesz. Futás közben minden lépéskor a testsúlyod háromszorosával préseled össze az ízületeidet (ami kétszerese a séta közben ható erőnek), ezért a testesebb futók rizikója a sérülésre nagyobb. Egy tanulmány szerint a 30-nál nagyobb testtömeg-indexű kezdő futók 17%-kal sérülékenyebbnek bizonyultak soványabb társaiknál. Nincs kedved várni? Lassan szoktasd hozzá magad a futáshoz, a gyaloglás közben beiktatott rövid (15-30 mp-es) szakaszokkal.
RÉGÓTA NEM MOZOGSZ
• Három-négy héten át hetente háromszor végezz valamilyen aerobic gyakorlatot, hogy képes legyél gyors tempóban, folyamatosan gyalogolni 30 percet.
BICIKLIZEL VAGY ÚSZOL
• A kutatások arra utalnak, hogy az úszok és a kerékpárosok kezdő futóként nagyobb valószínűséggel sérülnek meg, mint az ízületek számára megterhelőbb sportokat űzők (pl. tenisz, röplabda vagy túrázás). Szánj rá néhány hetet, hogy felkészítsd tested a terhelésre gyaloglással vagy torna gyakorlatokkal.