átmozgatás, verseny előtt

Vajon kell futni a verseny előtti napon?

Forrás: Getty Images
Természetesen nem edzés, hanem átmozgatás jelleggel, de vajon jár ez a futás kézzelfogható előnyökkel a verseny szempontjából?

A verseny hete már a pihenésről szól. Minden edzésmunka érdemi része lezárul a céldátum előtt két héttel. Ebben az időszakban már nincs hosszú futás, nincs kemény gyorsaságot fejlesztő edzés. Néhány rövidebb tempó vagy váltogatás és szolid hosszú edzés még akad, ám mi a helyzet az úgynevezett átmozgatással?

A verseny előtti futás előnyei:

Minden futó másra esküszik ebben a témában. Ez már előrevetíti azt is, hogy különösebb baj nem történik, ha úgy döntesz, kihagyod. Akik viszont minden verseny előtt átmozgatnak, az alábbi okok miatt érzik előnyösnek:

  • Bizonyosság érzése: Növeli a versennyel kapcsolatos önbizalmat, érzed, hogy minden rendben, a futás jól megy, a lábaid frissek. Adhat plusz motivációt mindez a másnapi megmérettetéshez.
  • Nyugodtabbá válsz: A verseny előtti napon egy könnyű, 20 perces futás segít ellazulni és elengedni a nyomasztó gondolatokat.
  • Kikapcsolódsz: Egy rövid kocogás utáni könnyű nyújtás és hengerezés finoman dolgoztatja és le is lazítja az izomzatot.
  • Rutin: Van, akinél egyszerűen csak fontos szokás, hogy minden verseny előtt átmozgat. Márpedig a futók egy része ragaszkodik a megszokott rutinhoz, verseny előtt meg aztán pláne.
átmozgatás, verseny előtti átmozgatás, futóverseny,
Forrás: Getty Images

Alapvetően a verseny előtti átmozgatás azért is fontos, mert sokan átmasszíroztatják az izomzatukat és a masszázst követően javasolt picit megmozgatni, ismét tónust adni a lábaknak, de csak annyira, hogy terhelést ne kapjon, csupán növekedjen a vérellátás. Másnap friss, laza izomzattal vághatsz neki a távnak. Hosszabb versenytávok előtt, a hatékonyabb izom-glikogéntárolást is elősegíti egy könnyű kocogás, olyan, ami során már nem éli fel a szervezet a fontos tartalékokat.

Az átmozgatás hátrányai:

Mert persze ez a kérdés sem csak fehér, lehetnek kedvezőtlen hatásai annak, ha a verseny előtti napon futsz.

  • Pihenés: Jó pihentetni az izomzatot az utolsó napokban, különösen akkor, ha hosszabb táv lesz a versenycél. Ennek ellenére a verseny hetében még nyugodtan futhatsz 1-2 rövidebbet.
  • Regenerációs rutin: Ha megszoktad, hogy alaposan rápihensz egy erős futásra, nem kell erőltetni az átmozgatást. Ilyenkor érdemes előbbre hozni a sportmasszázs időpontját mondjuk a hét elejére (ha vasárnap lesz a verseny), hogy utána még legyen legalább egy futásod, amivel tonizálod az izomzatod.
1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Ha nincs tapasztalatod ebben a kérdésben, mert életed első versenye előtt állsz, hallgass a megérzéseidre, de semmiképpen ne végezz olyan edzésmunkát, ami hosszú és megerőltető lenne. Azt viszont mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy jól felkészültél és minden esélyed megvan a sikeres teljesítésre, ami biztosan nem a versenynap előtti átmozgatáson múlik!