Borítókép: Érdemes beiktatni mindenki napirendjébe: a masszázs előnyei

Érdemes beiktatni mindenki napirendjébe: a masszázs előnyei

Forrás: getty images
Mindegy, hogy hobbiból futsz, vagy a versenyek miatt, a masszázsnak rengeteg előnye van minden futó számára!

Nem hiszed? Íme a masszázs négy előnye:

1/ Csökkenti az izomfájdalmat

Ha új edzéstervet követsz, vagy intenzívebb tempóra váltasz, hihetetlenül hasznos lehet a masszázs, hiszen a megnövekedett edzésmunka hatására jobban elfáradnak az izmaid - és akár fájdalom is jelentkezhet a keményen dolgozó területeken. A fájdalom a tejsav hatására lép fel, ami nincs jó hatással a szövetekre és romlik az adott izom vérellátása is. Ennek hatására az izom megrövidülhet és befeszülhet.

2/ Jobb vérkeringés

A masszázs felpörgeti a vérkeringést, így sokkal gyorsabban képes meggyógyítani magát a szervezet. Futás után pedig szüksége is van a regenerációra, hiszen rengeteg stressz éri edzés közben. Mivel a masszázs a toxinokat is segít eltávolítani a szervezetből, csökkenthető az izomláz.

3/ Hajlékonyság, rugalmasság

Ha nő a mozgástartományod, javul a teljesítményed és hatékonyabban futhatsz. A masszázs segít kiegyenlíteni az izmok és csontok rendszerét. Futóknál gyakori az IT-szalag, Achilles-ín, térd és combhajlító feszessége, melyek szintén csökkenthetik a mobilitást és a mozgástartományt. Egy jó szakember képes ezeket a tüneteket enyhíteni és akár a sérüléseket is képes leszel a rendszeres masszázs hatására elkerülni.

4/ Relaxáció

A masszázs elősegíti az ellazulálst, csökkenti a stresszt és feltölt energiával. Ezek mind-mind jól jöhetnek verseny előtt, vagy egy kemény edzést megelőzően.

Ha nem tudsz rendszeresen masszőrhöz járni, használj otthon szivacshengert, vagy akár egy teniszlabdát, amivel sokat tehetsz az egészségedért.