Borítókép: Pontosan miből áll egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat?

Pontosan miből áll egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat?

Forrás: getty images
Olvasónk pontosabb képet szeretett volna kapni a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokról, a következő kérdést küldte szakértőnknek:

Kedves Tibor,

A feleségem ultrafutó. Remek edzője van, pulzuskontrollal fut. Jelenleg 50 éves, 10 éve fut, 2 éve pedig rendszeresen indul versenyeken is. Ebben az évben kezdtünk el nyitni az ultra felé (én a vízhordó és mindenes vagyok a pálya szélén). Több versenyen is részt vett, 100 km-es távon is indult, jól is szerepelt. Úgy tűnik, célzott edzéssel igazán sikeres lehet. Ebben minden segítségre szükségünk lenne, az életkorunk miatt viszont nincs lehetőség sok kísérletezésre. Hogyan működik a teljesítménydiagnosztika, miben segítheti a munkánkat? Megköszönöm válaszát!

Tibor

Szakértőnk, Fülöp Tibor válasza:

Kedves Tibor,

a teljesítménydiagnosztika tulajdonképpen az aktuális teljesítőképesség felmérését, az erősségek és a gyengeségek monitorozását jelenti. A vizsgálat során igyekszünk feltérképezni a teljesítményfejlődés gátját jelentő tényezőket, a kiértékelés és a javaslattétel során pedig ezek kiküszöbölésére, valamint az edzésmunka optimalizálására adunk személyre szabott tanácsot.

Ezeket a tényezőket a nyugalmi, a terhelés alatti, illetve a megnyugvási (restitúciós) szakaszban elvégzett mérések segítenek megtalálni.

A nyugalmi és a restitúciós vizsgálatok megmutatják, hogy a terhelés során mutatott teljesítményt milyen állapotban produkálta a sportoló (testösszetétel, hidratáció, vegetatív idegrendszer, kipihentség). A futószalagon végzett laktátméréses lépcsőteszt segítségével képet kapunk a sportoló aktuális edzettségi állapotáról, meghatározásra kerülnek az egyéni intenzitási zónái pulzusszám és tempó szerint (az energiaszolgáltató anyagcsere-folyamatok alapján), valamint rávilágítunk azokra a területekre, amelyeken ha változtat, garantáltan javulni fog a teljesítőképessége. Az eredményeket a vizsgálat után átbeszéljük, és választ adunk a felmerülő kérdéseire is.

Olyan ez a folyamat, mint az orvos gyógyító tevékenysége: először diagnosztika, utána terápia. Másik példaként a GPS működését tudom mondani: ahhoz, hogy elvezessen a célunkhoz, meg kell találnia az aktuális tartózkodási helyünket, máskülönben nem fog működni a dolog.

Üdvözlettel,

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!