Borítókép: Ha pulzuskontrollal futsz, ne maradjanak el a teljesítménydiagnosztikai kontrollvizsgálatok! Szakértőnk elmondja, miért!

Ha pulzuskontrollal futsz, ne maradjanak el a teljesítménydiagnosztikai kontrollvizsgálatok! Szakértőnk elmondja, miért!

Forrás: pexels.com
Olvasónk példája téged is meg fog győzni, hogy ne csak az órádra hallgass. A következő kérdést küldte szakértőnkhöz:

Kedves Tibor!

2014-ben kezdtem el futni. Olyan mozgásformát kerestem, amit munka és két óvodáskorú gyerekem mellett a napirendembe könnyen be tudok iktatni, tekintettel arra, hogy ülőmunkát végzek és egy év alatt 2 kg-ot szedtem fel, a mozgásszegény életformának köszönhetőn. Kezdetekben az volt a cél, hogy 20 percet tudjak futni, mert úgy hallottam onnantól indul be a zsírégetés, aztán a cél ennek az időtartamnak a mind nagyobb kitolása volt. Háromnegyedév után lefutottam életem első 10 km-es versenyét, fél év múlva pedig már túl voltam az első félmaratonon.

2016. tavaszán elmentem egy mérésre, ahol bemérték a pulzuszónáimat. Használok órát futáshoz, amit a mért adatok alapján állítottam be. Elindítottam rajta próbaként egy edzéstervet, ami egy tavaszi félmaratonra készítene fel.

Ám az utóbbi időben az intervall edzésnél szinte alig tudom azt elérni, hogy a 4-es zónába feltoljam a pulzusom vagy az adott időszakban ott fussak. A legjobb félmaratonomat 1:48:32-vel teljesítettem 2016 áprilisában. (A fent említett mérés ezután a verseny után történt.) A célom az lenne, hogy ezt a szintet most is elérjem, vagy esetleg javítsak is rajta.

Azt szeretném megkérdezni, hogy elképzelhetőek-e, hogy a megadott pulzuszónák nem jók?


Várom mielőbbi válaszát!
Köszönöm, üdvözlettel:
Tünde

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Tünde,

Az anyagcsere (laktát termelődés) alapján meghatározott zónák feltehetően helyesek voltak, azonban ha nem követte a zónák rendszeres korrigálása, akkor egy idő után előfordulhat a túlterhelés, túledzettség kialakulása. Ezért szükségesek és nagy jelentőségűek a teljesítménydiagnosztikai kontrollvizsgálatok, ideális esetben nagyjából 3 havonta, hogy az edzésmunka hatékonyságát ellenőrizni, a bekövetkezett változásokra pedig reagálni lehessen.

Ezen kívül elképzelhető az is, hogy az adott edzésmunka periodizációja nem volt megfelelően személyre szabott, így se a terhelés/pihenés aránya, se a különböző intenzitási zónákban eltöltött idő, se a terjedelmi mutatók nem azt biztosították, amire Önnek szüksége lett volna.

Én magam is teljesítménydiagnosztikával foglalkozom a Sportorvosi Központban, de más szolgáltatók is elérhetők az országban.

Üdvözlettel,

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!