Borítókép: Mérföldes mosoly

Mérföldes mosoly

Amikor futni készülsz, fellelkesít vagy rettegéssel tölt el a gondolat? Még ha a reakciód valahol a kettő közé esik is, minél pozitívabban vágsz neki, annál jobb: ha élvezetet találsz a futásban, legközelebb szívesebben mész le megint. Még a legkelletlenebb futók is lassanként megszerethetik a sportot e négy apró módosításnak köszönhetően.


Jó cuccban fuss
Ha kimelegszel, fázol, kidörzsölődik vagy felhólyagzik a bőröd, nem várod majd a következő alkalmat. Fektess be profi trikóba, futónadrágba és izzadságelvezető zokniba, ha pedig hidegebb éghajlaton élsz, vegyél hozzá kesztyűt, sapkát és melegítő felsőt. Ha gond van a cipővel, szerezz be újat egy futószaküzletben.
Urald a tempót!
Amellett, hogy kellemetlen, a túl gyors futás táv végi kimerültséghez, lassabb regenerálódáshoz és sérüléshez vezethet. Hogy elkerüld e problémákat, az elejétől kezdve és gyakran iktass be sétákat: fuss 15-60 másodpercet, majd sétálj 15-30 másodpercet. Ha úgy érzed, ura vagy a helyzetnek, magabiztosabban futsz majd.
Keverd meg
Váltogasd az útvonalakat, a futófelületeket és a társaságodat (vagy annak hiányát). Közben hallgathatsz zenét, híreket, vagy (huh!) akár semmit. (A csend és nyugalom élvezetes lehet.) Figyeld meg, melyik változók segítik elő leginkább a futást, és a jövőben ezt figyelembe véve tervezz!
Fogd fel másképp
Ha az jár a fejedben, hogy „ma még futni is fogok”, a futás kényszerű kötelességgé válik. Pedig a futás kiváltság. Nem mindenki képes rá, és eljöhet a nap, amikor már neked sem fog menni. Ha ma még nem ez a helyzet, ünnepeld meg! Gondold azt, hogy „futhatok”, ne pedig azt, hogy „futnom kell”, és így ajándékként tudsz tekinteni rá.