terepfutás, térkép, turistajelzés, útvonalak

Hogyan fedezd fel az első futásaid útvonalát kezdő terepfutóként?

Forrás: Getty Images
Gyakori téma: hogyan indulj neki az erdőnek futóként, ha egyáltalán nem ismered a környező lehetőségeket. Ehhez adunk tippeket!

Terepen futni a meleg nyári hónapokban olykor az egyetlen elviselhető lehetőség. Árnyékban vagy, ha jó az útvonalválasztás akár a teljes futásidő alatt, jó pár fokkal hűvösebb a klíma, a lábad alatt nem süt az aszfalt. Ám az ismeretlen ösvények, az erdő kezdeti átláthatatlansága, netán az erdőben élő állatok sokakat megrémítenek és inkább maradnak a szokásos városi útvonalakon, parkokban. Pedig egyedül sem olyan rémes ez a dolog, az első néhány futás után tuti érezni fogod te is!

Hogyan indulj neki, pláne, ha senkit nem ismersz a terepfutás világából?

Terepen futni természetesen azok tudnak / szoktak, akiknek lakóhelye közelében van erdős terület. Szinte biztos lehetsz benne, hogy ha van ilyen terület a közeledben, jó eséllyel futók is akadnak, akik rendszeresen arra edzenek. A legegyszerűbb hozzájuk csatlakozni pár alkalommal, hogy megismerd az útvonalaikat, futás közben rögzítheted is a tracket, amit később ismét használhatsz, akár, ha már egyedül indulsz útnak. Ha nem tudsz hozzájuk csatlakozni, mert úgy érzed túl gyorsak – ez az előzetes beszélgetések alapján hamar kiderül, vagy olyan időpontban járnak futni, ami számodra nem megfelelő, bátran kérj el 1-1 számukra ismert útvonalat, amit az órádra, telefonodra tölthetsz. Biztosan szívesen segítenek ebben. A környékeden élő terepfutóknak jó eséllyel van valamilyen csoportja, egyesülete, ami a közösségi oldalakon fellelhető, így tudsz a legegyszerűbben kapcsolatba lépni velük!

terepfutás, kezdő terepfutó, útvonal,
Forrás: Getty Images

Először sétálva fedezd fel a környéket!

Az útvonal rögzítésére alkalmas óráddal felszerelkezve sétálj egy nagyot az erdőben egy turistatérképpel vagy egy online térképpel felszerelkezve (ez például szuper: turistautak.openstreetmap.hu) és figyelj, nézelődj. Sétálva sokkal alaposabban meg tudod figyelni a környezetet. Az is jó, ha kezdetben oda-vissza útvonalakat rögzítesz, vagy kisebb körökből futsz például kettőt. Ne zavarjon, hogy 2-3 útvonalon futsz rendszeresen, majd bővül a repertoár idővel.

Kérdezd rendszeresen kiránduló, kutyát sétáltató ismerőseidet is (a futókon kívül)!

Nem csak futók járják az erdei ösvényeket! Lehet, hogy a te környezetedben több a nem futó erdőjáró, akik ugyanolyan jól ismerhetik a környező terepeket. Mond el nekik, hogy nagyjából milyen útvonalakat keresel: milyen hosszút, mennyire legyen nehéz, nyáron az is szempont, hogy érintsen kutat, legyen minél árnyékosabb, ne kitett mezőn, cserjésen keresztül vezessen. Ha szereted, hogy vannak körülötted emberek, túrázók, kutyások körében népszerű helyeket keress, általában a városközeli, könnyű útvonalakat kedvelik a legtöbben.

terepfutás, turistajelzés, erdőjárás,
Forrás: Getty Images

Böngészd az internetes turistatérképeket, alkalmazásokat!

A turistautak oldalon a turistajelzések is láthatók, ez akkor is segítség, amikor az erdőben szeretnél eligazodni, ha van mobilnet térerő, akkor ez a papíralapú térképet jól helyettesíti. A turistajelzések olyanok az erdőben, mint a városban az utcatáblák, érdemes őket figyelni folyamatosan. Bár vannak jelzetlen utak, kezdetben inkább a jelzetteket használd, könnyebb azokon tájékozódni. A turistautak és az alltrails.com oldalon kész útvonalakat is találsz. Utóbbi alkalmazás külföldön is használható, szűrhetsz arra, hogy az útvonal egy kör legyen, A-ból, B-be tartó, könnyű vagy szintes, hosszabb, rövidebb. Az eltévedés legjobb ellenszere az, ha figyelsz futás közben. A jól jelölt ösvényeken néhány száz méterenként kell találnod 1-1 jelzést, ha ez nincs, fordulj vissza az utolsó jelzésig, amit még láttál és nézz szét újra, biztosan találsz egy eldugott ösvényt vagy a másik úton felbukkan egy megerősítő jel. Ne fuss kilométereken át úgy, hogy nem látod a turistajelzést, mert az a biztos eltévedéshez vezet!

Az egyik legnépszerűbb fővárosi terepfutó útvonal szöveges leírását megtalálod itt:

A galériában pedig megtalálod azokat a holmikat, amiket idővel, ha már menthetetlenül beleszerettél a terepfutás műfajába, nem árt beszerezni: