futás melegben,futás kánikulában,futás nyáron,melegben futás

Futás melegben: így fejleszt, ha nyáron sem állsz le

Forrás: getty images
A futás szempontjából két ideális évszak létezik: a tavasz és az ősz. Bár előbbi általában egy hétig tart, utóbbi talán egy kicsit tovább, az viszont biztos, hogy ha egész évben futsz, kevés olyan időszak van, amikor tényleg élvezetes a szabadban mozogni.

Most, nyáron pedig a hőség okozhatja a legnagyobb problémát - ám előnyei is vannak, ha megszereted (vagy inkább megszokod) a melegben futást. A következő négy infó segít abban, hogy megtanuld: jó hatással van rád a futás melegben.

A hőség mindenkire hat

A meleg minden futó teljesítményén ront. Ilyenkor az segíthet a legtöbbet, ha lazább tempóra váltasz és figyelembe veszed azt, mennyire érzed nehéznek a futást - ennek megfelelően lődd be a tökéletes tempót. Ennek egyik oka, hogy a bőr és a test maghőmérséklete is emelkedik, emiatt kevesebb oxigén jut a dolgozó izmokhoz. És minden futó tudja, hogy a forró napok lassúak, a forró és fülledt napok pedig a leglassabbak - különösen, ha még a nap is süt közben. Ha viszont ilyenkor kihagyod a kemény, intenzív edzéseket, és napkelte előttre, vagy napnyugta utánra időzíted a futást, nem okoz akkora problémát.

Hozzá fogsz szokni

Egy kutatás szerint nem kell félned, ugyanis az első melegben letudott futásod után a tested fokozatosan hozzászokik az újfajta terheléshez. A szakértők szerint 5 darab 40 fok körüli hőmérsékletben lenyomott edzés elég ahhoz, hogy kevésbé szenvedjen a bőröd, szíved és érrendszered a nagy meleg miatt. Annak érdekében, hogy ne romoljon a teljesítményed, érdemes este vagy kora reggel beiktatnod néhány résztávos edzést, gyorsító futást.

verd át a testedet a melegben!

Egy 2015-ös kutatás szerint javíthat a teljesítményeden, ha mentolos itallal öblögetsz futás közben - ha nem nyeled le a folyadékot, a szervezeted akkor is azt hiszi, hogy ittál, emiatt pedig nem érzed annyira melegnek a levegőt.

A melegben gyorsabb és erősebb lehetsz

Több kutatás is igazolja, hogy a melegben való futás jó hatással van a teljesítményre, különösen akkor lesznek látványosak az eredmények, ha kicsit hűvösebbé válik az idő. A melegben futás pont úgy működik, mint az edzőmaszk, aminek hatására kevesebb oxigénhez jut a tested, ettől pedig jobb futóvá válsz. Ha viszont szeretnél javítani a teljesítményeden, mindenképp próbáld ki a futást a melegben!

A lényeg tehát, hogy vess be néhány hűsítő trükköt, fuss érzésből, vegyél vissza és ősszel örülni fogsz annak, hogy a meleg ellenére sem hagytad ki az edzést!

Olvasnál még a témában?